Dieta Crono – principii de baza
Nutritionistul elvetian Patrick Leconte a creat
Dieta Crono, care are ca principiu de baza alimentatia echilibrata si sanatoasa.
Conceptul de Dieta Crono are ca punct de plecare organizarea alimentatiei in functie de orele zilei, consumarea alimentelor in acele momente ale zilei in care acestea sunt importante si usor asimilabile de catre organism.
Dieta Crono rezolva problema kilogramelor in plus, ajuta la conturarea unei siluete armonioase, imbunatateste starea de
sanatate si scade riscul imbolnavirilor.
Se pot consuma orice alimente cu conditia ca acestea sa se manance in cantitati prestabilite si la anumite ore ale zilei.
Dieta Crono – descriere mese
Dieta Crono pune un accent mare pe micul dejun si pranz, care de obicei sunt ignorate si omise de catre persoanele care incearca sa slabeasca.
Micul dejun trebuie sa fie satios si nutritiv, pranzul trebuie sa includa zaharuri,
grasimi vegetale.
In fiecare dimineata organismul nostru secreta 3 fermenti: insulina, lipazele – care participa la digerarea grasimilor si producerea de membrane celulare, enzima proteolitica, care este implicata in asimilarea de
proteine.
Ca exemplu, la mic dejun trebuie consumate urmatoarele alimente: 100 gr cascaval, 70 gr paine, 20 gr unt, ceai.
Pranzul este o masa importanta, in aceasta parte a zilei se secreta enzima proteolitica.
Ca exemplu, la pranz trebuie consumate urmatoarele alimente: 250 gr
carne sau peste, 3 sau 4 oua (fierte, omleta), 1 portie de paste, orez sau alte cereale, putin unt, 50 gr paine.
Spre seara, la ora de gustare, este momentul de varf al productiei de insulina.
Ca exemplu, la gustare se pot consuma urmatoarele alimente: 30 gr de
ciocolata neagra (procent mare de cacao), sau o portie mica de nuci (fistic, nuci, migdale, etc) sau seminte, sau o portie mica de fructe uscate, sau 2 mere coapte cu miere sau sirop de agave/artar, sau 2 pahare de suc proaspat stors.
La cina, se pot consuma alimente usoare, ca: peste slab sau fructe de mare, 120 gr carne alba, o portie mica de legume fierte sau innabusite, salata de legume cu sos/dressing cu
calorii putine.