Subiect: Tort Pufos
View Single Post
  #1 (permalink)  
Vechi 26 ian 2012, 18:26:37
VAmedeea's Avatar
VAmedeea VAmedeea este deconectat
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 mar 2010
Locaţie: La Spezia, Italia
Vârsta: 38
Dieta: ECHILIBRU
Date: 168cm, 68kg
Mesaje: 6.500
Aprecieri acordate: 1.864
Am fost apreciat(a) de 742 ori in 334 mesaje
Implicit Tort Pufos

TORT PUFOS


Ideea nu imi apartine, reteta am gasit-o pe un site (culinar punct ro) in timp ce cautam un tort ok pentru o persoana diabetica.
Dar se face destul de usor si e delicios.

Pentru o tava de tort cu pereti detasabili (diametrul 26 de cm)

INGREDIENTE:

A. Pentru 2 BLATURI
- 8 oua
- 240 g. de fructoza
- 80 g. cacao

Pentru a face blaturile e bine sa faceti intai unul, sa il coaceti, apoi sa il preparati pe al doilea si il coaceti. Asa ca, pentru primul blat:
* se separa albusurile de galbenusuri (4 oua)
* galbenusurile se freaca bine cu 60 g de fructoza pana iese o crema galbuie
* se adauga cacao si se amesteca bine (40 g) - iese destul de groasa compozitia in acest punct
* se adauga albusurile batute spuma cu 60 g de fructoza (se pune la sfarsit iar frisca se intareste), incorporandu-se cu grija altfel nu iese blatul pufos)
* se toarna in tava pe hartia de copt unsa cu ulei
* se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu (sau 160° pt cele electrice, fara ventilatie) pentru 10-20 de minute. ATENTIE, se poate arde usor! Daca nu e facut inca (se vede ca nu e uscat deasupra), se mai lasa inca 5 minute - nu incercati cu degetul ca ramane urma, eventual se poate folosi scobitoarea.
* cand e gata, se scoate peretele tavii iar blatul, cu tot cu hartia de copt, se scoate si se lasa sa se raceasca bine, apoi se desprinde usor si hartia ( e f. usor daca pui un platou pe el, il rasucesti cu tot cu hartie si apoi dezlipesti cu grija)

Se poate trece la al doilea blat, procedand la fel ca la primul. Cine are doua tavi la fel e perfect ca face ambele blaturi in acelasi timp si le lasa la racit in forma.

B. CREMA
- 500 g branza philadelphia sau 500 g. de mascarpone (eu am facut cu mascarpone)
- 160 g fructoza (iese destul de dulce asa, eu am pus in jur de 120-130 g)
- 500-600 ml de frisca lichida (in functie de cum gasiti cutiile, la 250 sau la 300, eu am avut 2 de 250 ml)

Mod de preparare:
* branza (mascarpone) si fructoza se amesteca bine, pana la topirea fructozei si obtinerea unei compozitii omogene
* frisca se bate bine si se adauga peste compozitia facuta anterior

Variante de gusturi:
1. se adauga zeama de la 2 lamai si atunci crema iese acrisoara (in acest caz lasati 140 g. de fructoza)
2. se adauga 2-4 fiole de esenta de vanilie (depinde cat de tare e), sau, si mai bine, se utilizeaza betele de vanilie si atunci crema iese f. parfumata (delicioasa de-a dreptul)
3. se adauga piure de fructe de padure, afine, etc.
4. orice alte fructe cubulete, suc de fructe (ATENTIE! daca e suc de fructe, atunci puneti si cateva foi de gelatina inmuiate in prealabil in apa pentru 10 minute si dizolvate in acest suc fierbinte, dar nu clocotit pentru a nu se lasa crema. Sucul cu gelatina se lasa in prealabil sa se raceasca, apoi se amesteca in crema) sau migdale, nuci, bucatele de ciocolata sau ciocolata rasa (atunci ai crema stracciatella) etc.

C. ASAMBLARE:
* in forma de tort, cu peretii fixati, se pune primul blat, un strat de crema, al doilea blat, un alt strat de crema
* se da la frigider pentru cel putin 2 ore
* se scoate peretele tavii, se acopera peretii tortului cu frisca (eventual crema daca v-a mai ramas)
* se pulverizea bine cacao pudra. Iese f. bine, aratos si gustos

Eu am impartit cantitatea de crema in doua, o parte am facut-o cu vanilie, alta parte am facut-o cu fructe de padure, astfel: am cumparat 300 g. de fructe de padure congelate, le-am pus la scurs. Fructele le-am facut piure si le-am adaugat in crema. Sucul (zeama lasata) l-am incalzit si am dizolvat un pachet de foi de gelatina (inmuiate inainte timp de 10 minute in apa). Dupa ce s-a racit l-am amestecat cu restul cremei. Deoarece fructele de padure sunt destul de acre, e necesar sa se puna cele 80 g de fructoza (eu am pus mai putin si a fost cam acra crema).

Pare f. mult de facut, dar nu e.

Varianta si mai simpla sa folosesti o tava dreptunghiulata de 27 x 28 cm. Se face un singur blat. Se taie in 3 fasii egale de 9 cm fiecare (dupa ce blatul s-a racit). Ies astfel 3 blaturi de 9 x 28 cm fiecare.
Cantitatile folosite in acest caz sunt injumatatile ata pt blat cat si pt crema (in cazul in care ouale sunt mici, se pun 5 oua in loc de 4). Astfel iese un tort cu 3 blaturi si cu crema peste fiecare blat, dreptunghiular - arata mai mult a prajitura. Si se taie f. bine in triunghiuri.

Atasez si poze. Al meu tortul nu am mai avut timp sa-l ornez , trebuia sa ii acopar si peretii cu frisca sau cu crema. Si nici pozele cu el nu sunt cine stie ce pt ca l-am dus la spital unei persoane internate. Asa ca in conditiile date, cam asta mi-a iesit.
Imagini ataşate
File Type: jpg tort pufos.jpg (22,3 KB, 85 vizualizări)
File Type: jpg IMG_1820 (640x427).jpg (187,3 KB, 53 vizualizări)
File Type: jpg IMG_1822 (640x427).jpg (164,6 KB, 37 vizualizări)
File Type: jpg IMG_1837 (640x427).jpg (208,5 KB, 51 vizualizări)
File Type: jpg IMG_1839 (640x427).jpg (154,8 KB, 48 vizualizări)
__________________
"Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost." (Nicolae Iorga)

INDICELE GLICEMIC
VAmedeea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1900 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1383 kcal/zi. Pentru a slăbi 1 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1642 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Acest membru apreciaza mesajul lui VAmedeea:
Pasy (15 ian 2014)