Prezentare Calculator Nutriţional Slăbuţe - Partea 1Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt Resposnabil Calculator nutriţional Susţin Slăbuţe - Widgets si insigne! Slabute Concurs - Sanatate, premii si distractie! Slăbuţe TV - Televiziunea slăbuţelor

Indice glicemic

Gaseste prietenii din orasul tau! Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin
Cluj Constanta Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Hunedoara Ialomita Iasi Bucuresti Maramures Mehedinti Mures Neamt Olt
Prahova Salaj Satu-Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Vaslui Valcea Vrancea
Prima Petitie Nationala pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa deja a fost semnata de catre 66338 oameni.
In total sunt necesare peste 100.000 de semnaturi. Fii voluntar si participa in campania de strangere de semnaturi, clic aici.
Bine ai venit pe Slăbuţe, comunitatea care în 2008 a pus bazele mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România! Am creat pentru tine o comunitate unică şi specială. Într-o atmosferă civilizată, alături doar de oameni de calitate si cu o vastă experientă în domeniul stilului de viaţă sănătos, corect şi imparţial vei putea învăţa şi împărtăşi experienţele tale despre sănătate, alimentaţie, sport, stil de viaţă, slăbit sănătos şi alte întâmplări interesante din viaţa ta. Daca îţi pasă de viitorul ţării noastre şi a celor din jur, poţi contribui alături de noi într-un mod responsabil la promovarea stilului de viaţă sănătos, fie prin recomandarea comunităţii, fie prin relatarea celor învăţate pe Slăbuţe. Dacă ne vizitezi pentru prima dată, îţi recomandăm să citeşti ghidul începătorilor.
Pentru ca să te înregistrezi, clic aici. Succes!
Răspunde
 
Opţiuni subiect
  #1 (permalink)  
Vechi 23 ian 2010, 01:59:26
Slabuta's Avatar
(meniuri, evolutie)
Co-Fondator
Merite:
SUNT RESPONSABIL SUNT RESPONSABIL, DONEZ  
Data înregistrării: 24 ian 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 40
Dieta: incarcatura glicemica, hipocalorica
Date: 167cm, 66.1kg
Mesaje: 23.847
Aprecieri acordate: 12
Am fost apreciat(a) de 187 ori in 114 mesaje
Smile Indice glicemic

Nu toate produsele alimentare care contin carbohidrati sunt create egal, de fapt, ele se comporta destul de diferit in corpul nostru.

Indicele glicemic sau IG arata aceasta diferenta prin clasificarea carbohidratilor in functie de influenta lor asupra nivelului nostru de glucoză din sange.

Alegerea carbohidratilor cu IG mic, cei care produc doar fluctuatii mici ale glucozei in sange si nivelulului de insulina, este secretul sanatatii pe termen lung, prin reducerea riscului de boli cardiace si diabet, si este cheia sigura in cazului slabitului.

De-a lungul anilor, oamenii au crezut ca diferiti carbohidrati, in proportii egale, fac acelasi nivel de zahar in sange (reactie glicemica).

Insa, in anul 1970, un cercetator californian a descoperit faptul ca, carbohidratii, avand acelasi continut pur de zahar/amidon, nu au intotdeauna acelasi efect asupra nivelului de glucoza din sange.

Crapo a stabilit ca ceea ce trebuie luat in considerare este potentialul carbohidratilor de a ridica nivelul zaharului din sange si modul in care se poate face comparatia cu alti carbohidrati.

Articol pe site: Indice Glicemic
Alimentele si indicii lor glicemici: Indicii Glicemici pentru diverse alimente
__________________
MASURATORI 18.06.2012 | 02.07.2012 | 24.07.2012
bust - 89.8 cm | 89.9 cm | 89 cm
brat - 30.8 cm | 30.8 cm | 30 cm
fund - 97 cm | 94.5 cm | 94.5 cm
talie - 71.5 cm | 68.5 cm | 68.5 cm
coapsa - 58.3 cm | 57 cm | 57 cm


Noi nu slabim, noi ne schimbam stilul de viata!





* JURNAL SLABUTA
Jurnalul meu personal, experiente diete, sfaturi alimentatie, stil de viata sanatos, etc.

* SLABUTA.RO
Site-ul meu personal, retete dietetice, noutati Slabute, stiri si sfaturi alimentatie, stil de viata sanatos, etc.

* CALCULATOR NUTRITIONAL
Unealta ideala pentru a intelege, monitoriza si a jurnaliza atat ceea ce mananci cat si activitatile tale fizice

* SLABUTE TV
Televiziunea slabutelor

** Cum sa ma integrez in comunitate, cum sa devin o "Slabuta"?
** Regulamentul comunitatii

Ultima dată editat de Slabuta; 23 ian 2010 at 02:02:42.
Răspuns cu citat
  #2 (permalink)  
Vechi 21 apr 2010, 01:04:44
medeeams's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
 
Data înregistrării: 21 ian 2010
Locaţie: Arezzo, Italia
Vârsta: 45
Dieta: Monti
Date: 167cm, 62kg
Mesaje: 1.049
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

hello,am mai gasit ceva..poate ajuta,ca tot cautam
Gelatina 0 Salate verzi 10 Vinete, dovlecei 10 Varza, broccoli, praz 10 Rosii, ardei 10 Ceapa, usturoi 10 Varza murata 15 Lapte prins, iaurt 15 Alune de pamant 15 suc de legume proaspat facut 15 ciuperci, sparanghel 15 Fasole soia din conserva 15 Lamai 15 Caise proaspete 20 Avocado 20 Alune de pamant, uscate, sarate 20 Fructoza, sirop de agave 20 Branza vaci 1,5% 20 Tarate de orez 20 Rosii uscate 20 Germeni de soia 20 Fasole boabe proaspata (din pastaie) 22 Linte verde 22 Marmelada fara zahar 22 Nuci, migdale 22 Ciocolata 70% 22 Mazare uscata 22 Fasole bruna uscata 24 Orz boabe neprelucrat 25 Grapefruit,cirese, prune 25 Linte rosie 25 Fasole kidney (rosie) 29 Cereale All-Bran 30 Amaranth 30 Mere, piersici, Nectarine 30 Paste sticla (glas noodles, Glasnudeln) din fasole Mungo 30 Pastai (fasole verde) 30 Naut 30 Fasole Lima 30 Lapte degresat 30 Morcov crud, ridichi 30 Fasole alba uscata 30 Lapte de soia 31 Iaurt 1,5% cu fructe (fara zahar) 34 Caise si smochine uscate 35 Anghinare 35 Hrean 35 Portocale, pere 35 Quinoa, secara 35 Lapte si iaurt 3,5% 35 Orez salbatic 35 Orz 36 Fasole mungo verde 38 Supa de rosii 38 Fasole pestrita uscata 39 Paine 100% integrala, tipul 2000 (faina macinata mare) 40 Smochine proaspete 40 Linte conserva 40 Inghetata cu alginate 40 Mazare proaspata 40 Suc de fructe proaspat 40 Banane de gatit verzi 40 Fulgi de ovaz 40 Paine integrala din secara 40 Bulion 40 Fulgi cereale neprelucrati 40 Vollkornmehl 40 Paste din faina integrala fierte al dente 40 Struguri 40 Naut conserva 41 Grau boabe 41 Tarate 42 Inghetata din fructe (fara zahar) 45 Suc morcovi proaspat 45 Kleiebrot, Schrotbrot 45 Spaghetti al dente 45 Pere conserva (fara zahar) 46 Laktose 46 Fasole romana 46 Piersici conserva (fara zahar) 47 Ananassaft 48 Baked Beans, conserva 48 Suc de Grapefruit 48 Porridge de ovaz 49 Faina de hrisca 50 Mazare conserva 50 Orz prelucrat 50 Paine din faina integrala tipul 1500 50 Gris integral 50 Orez Basmati, orez brun, neprelucrat 50 Kiwi, 50 Linte verde conserva 52 Fasole Kidney rosie, conserva 52 Ciocolata 52 Stiulete porumb 54 Grau boabe 54 Hrisca 55 Cocktail de fructe 55 Biscuiti din ovaz 55 Honey Smacks (Kellog's) 55 Biscuiti cu unt 55 Spaghetti fierte moi 55 Paste din faina alba 55 Müsli 56 Stafide din struguri Sultana 56 Kartoffel, neue 57 Mango, Papaya 58 Orez cu bobul lung 60 Inghetata 61 Muffins 62 Sirop din cereale 62 Pizza Margherita cu branza 63 Mars Twix (caramel) 63 Baston cu musli sau cereale 63 Butterteigkuchen 64 Faina de ovaz 64 Mars Riegel 64 Sfecla rosie 64 Banane, stafide normale 65 Couscous 65 Paine din ovaz sau gris 65 Pepene galben 65 Dulceata, jeleu 65 Paine intermediara 65 Prajitura cu fructe 65 Suc de portocale din concentrat 65 Cartofi fierti in coaja 65 Paine secara 65 Gris 65 Ananas 66 Nutri-grain 66 Taco shells 68 Cola, Limonada, Fanta 70 Cereale si fulgi din cereale cu zahar 70 Gnocchi 70 Ciocolata cu alune 70 Cartofi fierti 70 Faina porumb, mamaliga, boabe de porumb 70 Maizena 70 Ravioli 70 Orez alb, budinca de orez 70 Zaharoza 70 Baston ciocolata 70 Croissant 70 Ciocolata cu lapte 70 Paine alba, bagheta, toast 70 Mei 71 Copturi din aluaturi cu drojdie 72 Chifle 73 Piure cartofi 73 Dovleac 75 Pepene verde 75 Fulgi de porumb 75 Patrunjel radacina 75 Doughnut 76 Fulgi de cocos 77 Inghetata cu napolitana 80 Frühstückskekse, Vanillewaffeln 80 Ketchup 80 Cracker 80 Martipan 80 Cartofi facuti la cuptrul cu microunde 82 Rice Krispies 82 Fulgi de cartofi 83 Covrigi 85 Cornflakes 85 Bobi fierti 85 Chifla de hamburgheri 85 Orez instant 85 Morcovi fierti 85 Faina alba 85 Floricele de porumb 85 Potato, baked 85 Puffed rice 85 Saratele 85 Gatorade (Orange) 89 Suc de fructe cu zahar 90 Miere <90 Chips cartofi 90 Piure de cartofi din fulgi 90 Cartofi prajiti 95 Amidon din malt 95 Maltodextrin 95 Amidon modificat 95 Amidon din cartofi, french fries 95 Faina de orez 95 Curmale uscate 99 Glucoza 100 Zahar din struguri 100 Biscuiti cu crema 101 Tablete de glucoza 102 Maltoza* (bere) 110 Morcovi (gatiti)* 85 Telina (gatita)* 85 Pastarnac* 85 85 Gulie (gatita)* 85 Dovleacul* 75 Pepene rosu* 75 Sfecla (gatita)* 65 Pepene galben* 60 - Alimentele cu GI sub 35 inclusiv pot fi combinate cu lipide -Alimentele cu GI 35-55 nu pot fi combinate cu lipide. Pot fi mancate singure sau cu fibre cu GI mic sau combinate intre ele, glucide cu glucide. - Alimentele cu GI peste 55 sunt interzise in faza I, cea de slabire. Produsele cu * se pot consuma. In cartile ulterioare revine asupra lor si spune ca sunt necesare organismului si se pot consum cu moderatie.
medeeams, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1986 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1469 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #3 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 13:49:17
VAmedeea's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 mar 2010
Locaţie: La Spezia, Italia
Vârsta: 38
Dieta: ECHILIBRU
Date: 168cm, 68kg
Mesaje: 6.500
Aprecieri acordate: 1.864
Am fost apreciat(a) de 742 ori in 334 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

Alimente cu IG mic
Otet 5
Condimente (piper,patrunjel,scortisoara etc) 5
Crustacee (langusta,homar,crab) 5
Avocado 10
Tarate(de grau,secara) 15
Tofu 15
Soia 15
Salata verde 15
Ridichi 15
Rubarba 15
Ardei 15
Pudra de roscove 15
Praz 15
Fistic 15
Ardei 15
Seminte de pin 15
Pesto 15
Physalis ( un fruct exotic) 15
Masline 15
Macris 15
Alune de cajou (noix de cajou ) 15
Ceapa 15
Nuci 15
Alune de padure 15
Fasole varietatea "coco" 15
Lupin (seminte de lapinus albus, mai i se zice si cafeluta) 15
Seminte germinate 15
Coacaze negre 15
Ghimbir 15
Marar 15
Andive 15
Spanac 15
Dovlecei 15
Esalote (un fel de ceapa)15
Castraveti 15
Cornichon (castraveti cornison) 15
Varza 15
Varza de bruxelles 15
Conopida 15
Varza murata 15
Ciuperci 15
Germeni de grau,de soia 15
Arahide 15
Telina (tulpina) 15
Broccoli 15
Blette,bette (ca spanacul, planta mediteraneana) 15
Sparanghel 15
Migdale 15
Agave (sirop de ) 20
Iaurt din soia (natur) 20
Smantana din soia (soja cuisine) 20
Sos tamari - fara zahar sau indulcitori 20
Mladite de bambus (pousse de bamboo) 20
Ghiveci – 20
Fructoza 20
Suc de lamaie 20
Ciocolata neagra > 85% cacao 20
Inima de palmier 20
Cacao pudra (fara zahar) 20
Cirese de Antile (acerola, fruct exotic) 20
Anghinare 20
Vinete 20
Piure de alone intregi fara zahar 25
Piure de migdale complet, fara zahar 25
Mazare uscata 25
Orz "Monde" 25
Piure de arahide fara zahar 25
Linte verde 25
Mure 25
Fasole mungo (soia verde) 25
Humus de naut 25
Capsuni proaspete 25
Seminte de dovleac 25
Coacaze rosii 25
Fasole flageolet 25
Fragi, fructe poaspete 25
Ciocolata neagra >70% cacao 25
Faina de soia 25
Afine 25
Cirese 25
Rosii 30
Fidea de soia 30
Naut 30
Radacina de patrunjel,albitura 30
Pomelo(fruct proaspat) grepfrut 30
Pere proaspete 30
Marmelada,fara zahar 30
Nap,crud 30
Linte galbena 30
Mandarine,clementine 30
Lapte (smantanit,sau nu) 30
Linte bruna 30
Lapte de migdale 30
Lapte pudra,proaspat ** 30
lapte de soia 30
Lapte de ovaz (nefiert) 30
Fructul pasiunii(nmaracuia) 30
Fasole verde 30
Dulceata (fara zahar) 30
Branza alba ** nescursa 30
Sfecla cruda 30
Morcovi cruzi 30
Caise proaspete 30
Usturoi 30
Iaurt de soia, aromat 35
Iaurt natur ** 35
Fidea de grau dur 35
Wasa fibre (24%) 35
Rosii uscate 35
Seminte de floarea soarelui 35
Orez salbatic 35
Sos de rosii, bulion (de rosii) fara zahar 35
Piure de migdale albe (fara zahar) 35
Quinoa 35
Mere uscate 35
Prune proaspete 35
Compot de mere 35
Mere proaspete 35
Mazare proaspata 35
Naut (conserva) 35
Paine din cereale germinate 35
Piersici (fructe proaspete) 35
Mustar 35
Portocale (fructe proaspete) 35
Seminte de in, susan,mac 35
Porumb ancestral (indian) 35
Drojdie de bere 35
Suc de rosii /bulion fara zahar 35
Fasole uscata rosie 35
Fasole uscata alba (tip cannelloni ?) 35
Fasole uscata neaga 35
Fasole uscata mica,rosie (adzuki) 35
Fasole uscata pestrita (borlotti) 35
Smochine proaspete 35
Granade proaspete 35
Gulia 35
Falafel (din naut) 35
Faina de naut 35
Compot,piure de fructe 35
Inghetata cu fructoza 35
Telina rasa cruda (remoulade) 35
Gutui proaspete 35
Nectarine proaspete 35
Iahnie (cassoulet = mancare uzitata in Franta din fasole uscata si carne) 35
Amarant 35
Pomme cannelle (fruct exotic) 35


* Chiar daca au un IG ridicat,aceste alimente au un continut in glucide pure foarte scazut (cca 5%) .Consumul lor in cantitati normale ar trebui sa aiba deci un efect neglijabil asupra glicemiei.
** Practic nu exista diferenta intre IG-ul lactatelor nedegresate si cel al lactatelor cu O% grasime. Trebuie stiut de altfel ca lactatele, desi au un IG foarte mic, au un index insulinic ridicat.
*** Aceste alimente nu contin glucide au deci un IG = O.
__________________
"Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost." (Nicolae Iorga)

INDICELE GLICEMIC
VAmedeea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1900 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1383 kcal/zi. Pentru a slăbi 1 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1642 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Acest membru apreciaza mesajul lui VAmedeea:
ella 78 (15 iul 2013)
  #4 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 13:54:16
VAmedeea's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 mar 2010
Locaţie: La Spezia, Italia
Vârsta: 38
Dieta: ECHILIBRU
Date: 168cm, 68kg
Mesaje: 6.500
Aprecieri acordate: 1.864
Am fost apreciat(a) de 742 ori in 334 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

Alimente cu IG mediu
Spaghete al dente (fierte 5 min) 40
Hrisca, grau negru(integral, faina sau paine) 40
Sorbet (fara zahar) 40
Piure de susan tahin 40
Sable (faina integrala, fara zahar) 40
Prune uscate 40
Pumpernickel 40
Paste integale (al dente) 40
Pepino (pepenele para) 40
Paine 100% integrala din maia naturala 40
Paine azyme (faina integala) 40
Lactoza 40
Lapte de cocos 40
Jeleu de gutui (fara zahar) 40
Fasole rosie (cutie) 40
Smochine uscate 40
Fulgi de ovaz (ne fierti) 40
Farro 40
Feve(crude) 40
Falafel (feve) haba 40
Faina de quinoa 40
Cidru brut 40
Epeutre (integral, faina sau paine) 40
Unt de arahide fara adaos de zahar 40
Cicoare (bautura) 40
Caise uscate 40
Ovaz 40
Sos de rosii, bulion de rosii (sauce tomate, coulis de tomate) cu zahar 45
Secara (integrala,faina sau paine) 45
Strugure,fruct proaspat 45
Orez basmati complet 45
Mazare (la cutie) 45
Pilpil (de grau) 45
Paine de Kamut -45
Paine prajita, faina integrala 45
Nuci de cocos 45
Suc de grepfrut (fara zahar) 45
Suc de portocale (fara zahar ) 45
Faina de farro (integrala)45
Faina de kamut (integrala) 45
Cereale complete (fara zahar) 45
Cuscus integral (gris integral ) 45
Bulgur complet (grau, fiert) 45
Capellini ( paste) 45
Bare de ciocolata (fara zahar, tip Montignac) 45
Grau (faina integrala)
Grau (tip Ebly) 45
Banane verzi 45
Banane plantain (crude) 45
Merisoare rosii 45
Ananas (fructul proaspat) 45
Topinambopur, artichaut de jerusalem 50
Wasa leger 50
Orez complet brun 50
Surimi 50
Paste comlete (grau integral) 50
Orez basmati long 50
Paine Epeutre 50
Cartofi dulci 50
Muesli (fara zahar) 50
Paine cu quinoa (cca 65% quinoa) 50
Macaroane (grau dur) 50
Mango (fruct proaspat) 50
Kiwi * 50
Litchi (fruct exotic,proaspat) 50
Kaki (fuct exotic)50
Suc de ananas (fara zahar) 50
Suc de mere (fara zahar) 50
Suc de afine(merisor) rosii (fara zahar) 50
Chayote, christophine (piure de) 50
All Bran (marca de cereale) 50
Bare energetice de cereale (fara zahar) 50



* Chiar daca au un IG ridicat,aceste alimente au un continut in glucide pure foarte scazut (cca 5%) .Consumul lor in cantitati normale ar trebui sa aiba deci un efect neglijabil asupra glicemiei.
** Practic nu exista diferenta intre IG-ul lactatelor nedegresate si cel al lactatelor cu O% grasime. Trebuie stiut de altfel ca lactatele, desi au un IG foarte mic, au un index insulinic ridicat.
*** Aceste alimente nu contin glucide au deci un IG = O
__________________
"Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost." (Nicolae Iorga)

INDICELE GLICEMIC
VAmedeea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1900 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1383 kcal/zi. Pentru a slăbi 1 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1642 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Acest membru apreciaza mesajul lui VAmedeea:
ella 78 (15 iul 2013)
  #5 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 13:56:26
VAmedeea's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 mar 2010
Locaţie: La Spezia, Italia
Vârsta: 38
Dieta: ECHILIBRU
Date: 168cm, 68kg
Mesaje: 6.500
Aprecieri acordate: 1.864
Am fost apreciat(a) de 742 ori in 334 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

Alimente cu IG mare
Tagliatelle (bine fierte) 55
Sushi 55
Spaghete albe bine fierte 55
Orez rosu 55
Piersici (cutie, in sirop) 55
Nefle 55
Nutella 55
Manioc (dulce) 55
Mustar (cu zahar adaogat) 55
Manioc (amer) 55
Ketchup 55
Suc de mang0 (fara zahar) 55
Suc de struguri (fara zahar) 55
Biscuiti Sables (faina, unt, zahar) 55
Gris de grau dur 60
Orez de Camargue 60
Orez lung 60
Ravioli (grau dur) 60
Pudra de ciocolata (indulcita) 60
Pizza 60
Porridge,fiertura din fulgi de ovaz 60
Ovomaltine 60
Paine cu lapte 60
Pepene * 60
Lasagnes (grau dur) 60
Maioneza, industriala, cu zahar 60
Faina completa 60
Inghetata clasica (indulcita) 60
Caise (cutie, in sirop) 60
Orz perlat 60
Banana (coapte) 60
Tamarino (dulce) 65
Sorbet (indulcit)65
Stafide 65
Sirop d’erable 65
Paine completa 65
Cartofi copti in coaja (apa/abur) 65
Paine secara (30% secara ) 65
Pain bis (cu drojdie) 65
Paine cu ciocolata 65
Muesli (cu zahar, miere) 65
Marmelada (indulcita ) 65
Mars, Sneakers etc 65
Igname 65
Porumb obisnuit boabe 65
Fructul de paine (fruit a pain) 65
Jeleu de gutui (indulcit) 65
Faina semi completa 65
Cuscus, gris 65
Castane 65
Dulceata (indulcita ) 65
Ananas (cutie) 65
Sfecla (fiarta)* 65
Zahar brut/complet/integral 70
Tacos (tip de mancare mexicana)70
Special K (marca de cereale tip Kellog's) 70
Zahar alb (zaharoza ) 70
Orez alb standard 70
Rutabaga, nap( chou-navet) 70
Ravioli - tip de paste fainoase (grau moale) 70
Risotto , pilaf 70
Mamaliga, malai 70
Cartofi fierti fara coaja 70
Paine ayme (faina alba) 70
Paine de orez 70
Taietei (grau moale) 70
Melasa 70
Mei 70
Faina de porumb 70
Gnocchi (tip de paste fainoase) 70
Curmale 70
Cornuri tip croissant 70
Chips (cartofi prajiti) 70
Cola, bauturi gazoase, sodas =sifon? (tip coca-cola) 70
Briose 70
Cereale rafinate indulcite 70
Biscuit 70
Fiertura de faina de porumb (mamaliga) 70
Bare de ciocolata (indulcite) 70
Pesmeti 70
Baghete, paine alba 70
Banana plantain (coapte) 70
Amarant sufleu 70
Covrigi 70
Dovleac * 75
Orez cu lapte (indulcit) 75
Lasagne (grau moale) 75
Pepene rosu * 75
Gogosi, covrigi 75
Gofra cu zahar 75
Cartofi piure 80
Dovleac (diverse) * 75
Tapioca 85
Feve (fierte) un fel de fasole 80
Orez pentru gatire rapida (prefiert) 85
Orez soufflé, placinte de orez 85
Pastarnac * 85
Floricele fara zahar 85
Paine foarte alba (tip Harry’s) 85
Paine hamburger 85
Napi fierti * 85
Maizena (amidon de porumb) 85
Miere 85
Lapte de orez 85
Prajituri de orez 85
Fulgi de porumb 85
Faina de grau alb 85
Morcovi(fierti)* 85
Telina fiarta * 85
Orez glutinos 90
Arrowroot, herbe aux fleches arrowroot 85
Paine alba fara gluten 90
Cartofi fulgi instant 90
Cartofi la cuptor 95
Cartofi prajiti 95
Faina de orez 95
Amidon de cartofi 95
Sirop de grau, sirop de orez 100
Sirop de glucoza 100
Glucoza 100
Amidon modificat 100
Sirop de porumb 100
Bere* 110



* Chiar daca au un IG ridicat,aceste alimente au un continut in glucide pure foarte scazut (cca 5%) .Consumul lor in cantitati normale ar trebui sa aiba deci un efect neglijabil asupra glicemiei.
** Practic nu exista diferenta intre IG-ul lactatelor nedegresate si cel al lactatelor cu O% grasime. Trebuie stiut de altfel ca lactatele, desi au un IG foarte mic, au un index insulinic ridicat.
*** Aceste alimente nu contin glucide au deci un IG = O.
__________________
"Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost." (Nicolae Iorga)

INDICELE GLICEMIC
VAmedeea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1900 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1383 kcal/zi. Pentru a slăbi 1 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1642 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Acest membru apreciaza mesajul lui VAmedeea:
ella 78 (15 iul 2013)
  #6 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 14:32:04
VAmedeea's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 mar 2010
Locaţie: La Spezia, Italia
Vârsta: 38
Dieta: ECHILIBRU
Date: 168cm, 68kg
Mesaje: 6.500
Aprecieri acordate: 1.864
Am fost apreciat(a) de 742 ori in 334 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

IG in ordine alfabetica

Afine 25
Afine rosii 45
Agave (sirop de ) 20
All bran (cereale ditetice marca kelloggs)50
Alune de padure 15
Amarant 35

Amarant sufleu 70
Amidon de cartofi 95
Amidon modificat 100
Ananas (cutie) 65

Ananas (fructul proaspat) 45
Andive 15
Anghinare 20
Arahide 15
Ardei 15
Ardei 15
Arrowroot 85
Avocado 10

Baghete, paine alba 70
Banana (coapte) 60
Banana –varietatea plantain (coapte) 70

Banane plantain (crude) 45
Banane verzi 45
Bare de ciocolata (fara zahar, tip Montignac) 45

Bare de ciocolata (indulcite) 70
Barre energetice de cereale (fara zahar) 50
Bere* 110
Biscottes (paine prajita din comert) 70
Biscuit 70
Biscuiti sables (faina, unt, zahar) 55

Blette,bette (ca spanacul, planta mediteraneana) 15
Branza alba ** nescursa 30

Briose 70
Broccoli 15
Bulgur (cuscus din grau, fiert) 45
Cacao pudra (fara zahar) 20
Caise (cutie, in sirop) 60
Caise proaspete 30
Caise uscate 40
Capellini (paste Barilla Capellini nr.1) 45

Capsuni proaspete 25
Cartofi copti in coaja (apa/abur) 65
Cartofi dulci 50
Cartofi fierti fara coaja 70
Cartofi fulgi instant 90
Cartofi la cuptor 95
Cartofi piure 80
Cartofi prajiti 95
Castane 65

Castraveti 15
Castraveti cornison 15
Ceapa 15

Cereale complete (fara zahar) 45
Cereale rafinate indulcite 70
Chayote (legume) (piure de) 50
Chipsuri 70
Cicoare (bautura) 40
Cidru brut 40

Ciocolata neagra > 70% cacao 25
Ciocolata neagra > 85% cacao 20
Cirese 25
Cirese de Antile (acerola, fruct exotic) 20
Ciuperci 15
Coacaze 15

Cola, bauturi gazoase tip coca-cola 70
Compot de mere 35
Compot,piure de fructe 35
Condimente (piper,patrunjel,scortisoara etc) 5
Conopida 15

Covrigi 70
Croissant (cornuri)70

Crustacee (langusta,homar,crab) 5
Curmale 70
Cuscus integral (gris integral) 45
Cuscus, gris 65
Doughnuts ( gogosi, covrigi) 75
Dovleac * 75
Dovleac(diverse din aceeasi familie) * 75

Dovlecei 15
Drojdie de bere 35
Dulceata (fara zahar) 30

Dulceata (indulcita ) 65
Epeutre(cereala) (integral, faina sau paine) 40
Esalote (un fel de ceapa)15
Faina completa 60
Faina de farro (integrala)45
Faina de grau alb 85
Faina de kamut (cereala) (integrala) 45
Faina de naut 35
Faina de orez 95
Faina de porumb 70

Faina de quinoa 40
Faina de soia 25
Faina semi completa 65
Falafel (din naut) 35
Falafel (feve) haba 40
Farro ( cereala) 40

Fasole flageolet 25
Fasole rosie (cutie) 40
Fasole uscata alba (tip cannelloni ) 35
Fasole uscata mica,rosie (adzuki) 35
Fasole uscata neaga 35
Fasole uscata pestrita (borlotti) 35
Fasole uscata rosie 35 
Fasole varietatea coco 15
Fasole verde 30

Feve (crude) 40
Feve (fierte) 80
Fidea de grau dur 35
Fidea de soia 30
Fistic 15
Fragi, fructe poaspete 25
Fructoza 20

Fructul de paine (fruct tropical) 65
Fructul pasiunii( maracuia) 30
Fulgi de ovaz (ne fierti) 40
Fulgi de porumb 85
Germeni de grau 15
Germeni de grau,de soia 15
Ghimbir 15
Ghiveci – 20

Glucoza 100
Gnocchi (galuste) 70
Gofre cu zahar 75

Grau (tip Ebly) 45 
Gris de grau dur 60
Gulia -35
Gutui proaspete 35
Haricot mungo (tip de soia) 25

Hrisca,grau negru (integral,faina sau paine)40
Humus de naut 25
Iahnie (cassoulet = mancare uzitata in Franta din fasole uscata si carne) 35 Iaurt de soia, aromat 35
Iaurt din soia (natur) 20
Iaurt natur ** 35

Igname 65
Inghetata cu fructoza 35
Inghetata,clasica (indulcita) 60
Inima de palmier 20
Jeleu de gutui (fara zahar) 40
Jeleu de gutui (indulcit) 65
Kaki (fruct)50
Ketchup 55
Kiwi * 50
Lactoza 40

Lapte (smantanit,sau nu) 30
Lapte de cocos 40
Lapte de migdale 30
Lapte de orez 85
Lapte de ovaz (nefiert) 30
Lapte de soia 30
Lapte pudra,proaspat ** 30

Lasagne (grau moale) 75
Lasagnes (grau dur) 60

Linte bruna 30
Linte galbena 30
Linte verde 25

Litchi (fruct exotic,proaspat) 50
Lupin (seminte de lapinus albus, mai i se zice si cafeluta) 15
Macaroane (grau dur) 50
Macris 15
Maioneza, industriala, cu zahar 60
Maizena (amidon de porumb) 85
Mamaliga, malai 70

Mandarine,clementine 30
Mango (fruct proaspat) 50
Manioc (amar) 55
Manioc (dulce) 55

Marar 15
Marmelada (indulcita ) 65
Marmelada,fara zahar 30
Mars, sneakers etc 65
Masline 15
Mazare (la cutie) 45
Mazare proaspata 35
Mazare uscata 25

Mei 70
Melasa 70

Mere proaspete 35
Mere uscate 35

Miere 85
Migdale 15
Mladite de bambus (pousse de bamboo) 20
Morcovi cruzi 30

Morcovi(fierti)* 85
Muesli (cu zahar, miere) 65

Muesli (fara zahar) 50
Mure 25
Mustar (cu zahar adaugat) 55
Mustar (fara zahar adaugat) 35
Nap,crud 30
Napi fierti * 85
Naut (conserva) 35
Naut 30
Nectarine proaspete 35

Nefle (fruct exotic) 55
Nuci 15
Nuci de Caju 15

Nuci de cocos 45
Nutella 55
Orez (prefiert) 85
Orez alb standard 70

Orez basmati complet 45
Orez basmati long 50
Orez complet brun 50

Orez cu lapte (indulcit) 75
Orez de Camargue 60
Orez glutinos 90
Orez lung 60
Orez rosu 55

Orez salbatic 35 
Orez sufle, tarte de orez 85
Orz "Monde" 25
Orz perlat 60
Otet 5
Ovaz 40 
Ovomaltine (pudra de ciocolata)60
Paine 100% integrala din maia pura 40
Paine alba fara gluten 90
Paine completa 65
Paine cu ciocolata 65
Paine de secara (30% secara) 65

Paine din cereale germinate 35
Paine prajita, faina integrala 45
Pastarnac * 85
Paste complete (grau integral) 50
Paste integale (al dente) 40

Pepene galben* 60
Pepene rosu * 75

Pepino (fruct) 40
Pere proaspete 30
Pesto 15
Physalis ( fruct exotic) 15

Piersici (cutie, in sirop) 55
Piersici (fructe proaspete) 35
Pilpil (de grau) 45
Piure de alune intregi fara zahar 25
Piure de arahide fara zahar 25
Piure de migdale albe (fara zahar) 35
Piure de migdale complet, fara zahar 25

Piure de susan -tahin 40
Pizza 60
Pomelo(fruct proaspat) grepfrut 30
Pomme cannelle (fruct exotic) 35

Pop corn fara zahar 85
Porridge,fiertura de fulgi de ovaz 60

Portocale (fructe proaspete) 35
Porumb ancestral (indian) 35

Porumb obisnuit, boabe 65
Prajituri de orez 85

Praz 15
Prune proaspete 35

Prune uscate 40
Pudra de ciocolata – indulcita 60
Pudra de roscove 15
Pumpernickel (brand de paine) 40
Quinoa 35
Radacina de patrunjel,albitura 30

Ravioli (grau dur) 60
Ravioli (grau moale) 70

Ridichi 15
Risotto (mancare de orez)70
Rodii proaspete 35
Rosii 30
Rosii uscate 35
Rubarba 15

Rutabaga, nap( chou-navet) 70
Sable (biscuiti din faina integrala, fara zahar) 40
Salata verde 15
Secara (integral,faina sau paine) 45
Seminte de dovleac 25
Seminte de floarea soarelui 35
Seminte de in, susan,mac 35
Seminte de pin 15

Sfecla (fiarta)* 65
Sfecla cruda 30
Sirop de artar 65
Sirop de glucoza 100
Sirop de grau, sirop de orez 100
Sirop de porumb 100

Smantana din soia (soja cuisine) 20
Smochine proaspete 35

Smochine uscate 40
Soia 15
Sorbet – (indulcit)65
Sorbet (fara zahar) 40
Sos de rosii, bulion (de rosii) fara zahar 35
Sos de rosii, bulion de rosii cu zahar 45
Sos tamari - fara zahar sau indulcitori 20
Spaghete al dente (fierte 5 min) 40
Spaghete albe bine fierte 55
Spanac 15
Sparanghel 15

Stafide 65
Struguri (fructul proaspat) 45
Suc de afine rosii (fara zahar) 50
Suc de ananas (fara zahar) 50
Suc de grepfrut (fara zahar) 45

Suc de lamaie 20
Suc de mango (fara zahar) 55
Suc de mere (fara zahar) 50
Suc de portocale (fara zahar )45

Suc de rosii 35
Suc de struguri (fara zahar) 55
Surimi 50
Sushi 55
Tacos (tip de mancare mexicana)70
Taietei (bine fierti) 55
Taietei (grau moale) 70
Tamarin (dulce) 65
Tapioca 85

Tarate(de grau,secara) 15
Telina (tulpina) 15

Telina fiarta * 85
Telina rasa cruda (remoulade) 35
Tofu 15

Topinambopur, artichaut de jerusalem 50
Unt de arahide fara adaos de zahar 40

Usturoi 30
Varza 15
Varza de bruxelles 15
Varza murata 15
Vinete 20
Wasa fibre (24%) 35

Wasa leger 50
Zahar alb (zaharoza) 70
Zahar brut/complet/integral 70 



* Chiar daca au un IG ridicat,aceste alimente au un continut in glucide pure foarte scazut (cca 5%) .Consumul lor in cantitati normale ar trebui sa aiba deci un efect neglijabil asupra glicemiei.
** Practic nu exista diferenta intre IG-ul lactatelor nedegresate si cel al lactatelor cu O% grasime. Trebuie stiut de altfel ca lactatele, desi au un IG foarte mic, au un index insulinic ridicat.
*** Aceste alimente nu contin glucide au deci un IG = O.
__________________
"Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost." (Nicolae Iorga)

INDICELE GLICEMIC
VAmedeea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1900 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1383 kcal/zi. Pentru a slăbi 1 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1642 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Acest membru apreciaza mesajul lui VAmedeea:
ella 78 (15 iul 2013)
  #7 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 14:34:08
Tina's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 dec 2009
Locaţie: -, Romania
Dieta: controlul carbohidratilor
Date: 179cm, 79kg
Mesaje: 2.356
Aprecieri acordate: 11
Am fost apreciat(a) de 53 ori in 34 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

E utila si lista asta:
Lista cu alimente low-carb
__________________
“Done is better than perfect.” - Sandberg, S.

2005 - 2019: 14 ani de sport in mod constant
Tina, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2464 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1947 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #8 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 14:34:49
nicoleta100's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă LiderSlăbuţă Lider
Merite:
SUNT RESPONSABIL SUNT RESPONSABIL, DONEZ Locul 1 la concurs  
Data înregistrării: 20 mai 2010
Locaţie: alba iulia, Romania
Vârsta: 42
Date: 172cm, 95kg
Mesaje: 16.596
Aprecieri acordate: 934
Am fost apreciat(a) de 451 ori in 241 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

Multumesc Ame !!!
Imi sunt de un real folos aceste liste !!!
pup(ce rau imi pare ca nu am imprimanta ,sa le scot ,sa mi-i le lipesc pe frigider)
nicoleta100, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 2732 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 2215 kcal/zi. Pentru a slăbi 4 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1699 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #9 (permalink)  
Vechi 18 sep 2010, 14:36:47
VAmedeea's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 03 mar 2010
Locaţie: La Spezia, Italia
Vârsta: 38
Dieta: ECHILIBRU
Date: 168cm, 68kg
Mesaje: 6.500
Aprecieri acordate: 1.864
Am fost apreciat(a) de 742 ori in 334 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

Despre Ig si schimbarea lor in functie de diversi factori
Structura amidonului:
Amidonul este constituit din doua tipuri de componente moleculare: amiloza si amilopectina.
Acestea pot fi asociate lipidelor, proteinelor, fibrelor si micronutrientilor (vitamine, saruri minerale…)
In mod essential, proportia amilozei in raport cu amilopectina este aceea care determina natura psiho-chimica a alimentelor si efectele lor nutritionale asupra organismului uman.
Acest raport amiloza/amilopectina poate fi foarte diferit de la o familie botanica la alta, dar de asemenea de la o varietate la alta in interiorul aceleiasi familii.
Amidonul din cereale contine in general, intre 15 si 28% amiloza.
Dar anumite varietati de porumb contin mai putin de 1% (porumb ciros al carui extract este utilizat in industria alimentara ca agent de ingrosare).
Alte varietati de porumb in schimb in schimb contin de la 55 la 8o%, dar sunt putin cultivate, intrucat cu cat procentul de amiloza este mai mare, cu atat randamentul este mai mic.
Amidonul din tuberculi(denumite si feculente) cum ar fi cazul cartofului, au un continut in amiloza mult mai mic ( de la 17% la 22%)/
In ceea ce priveste amidonul din leguminoase (linte, fasole uscata, linte…) acestea au dimpotriva o incarcatura mult mai mare de amiloza (de 33 la 66%)

Variatiile indexului glicemic al alimentelor
Indexul glicemic al unui aliment este in functie de mai multi parametri:

- Raportul amiloza-amilopectina

Supusa unei incalziri intr-un exces de apa , structura amidonului se modifica. Granulele de amidon hidratandu-se progresiv se umfla si o fractiune de amilopectina trece in solutie, apoi ulterior, daca incalzirea se prelungeste, o fractiune de amiloza trece si ea in solutie.
Rezultatul se traduce printro vascozitate mai mult sau mai putin importanta a suspensiei. Este fenomenul gelatinizarii amidonului.
Ori, cu cat proportia de amiloza este mai scazuta, cu atat gelatinizarea este mai importanta si invers.
A putut fi demostrat ca , cu cat un amidon se gelatinizeaza (datorita nivelului sau redus de amiloza), cu atat este mai usor hidrosolubil (hydrosable) de catre alfa-amilaze (enzimele digestive din amidon), cu atat inclinatia sa de a se transforma in glucoza este mai putenica si cu atat glicemia are evident tendinta de a se ridica.
Cu alte cuvinte, cu cat e mai putina amiloza intr-un amidon, cu atat indexul sau glicemic este mai ridicat.
Invers, cu cat proportia de amiloza este mai mare, cu atat gelatinizarea este mai mica , si cu atat mai putin exista transformare in glucoza si deci indexul glicemic este mai mic.
Asa, putem intelege cu usurinta de ce cartoful, care are un nivel de amiloza foarte mic, are un indice glicemic ridicat. In timp ce lintea are un nivel de amiloza ridicat, in timp de indexul glicemic este foarte mic.
Exemplul porumbului este si el semnificativ. Porumbul Waxy (supranumit si porumb ciros) care practic nu are amiloza, a fost tocmai de aceea selectionat de industria agro-alimentara pentru marea vascozitate a amidonului sau . El este astfel folosit in mod curent pentru ingrosarea jeleurilor de fructe, texturarea alimentelor in cutii sau inghetate. El este mentionat pe etichete la aceasta rubrica : amidon de porumb. Indexul sau glicemic fiind foarte mare (foarte aproape de 100) el constituie un factor important de marire a glicemiei tuturor preparatelor culinare industriale in care intra.
Invers, o experienta interesanta a fost facuta in Australia unde un fabricant de paine industriala a adaogat o proportie de porumb special, avand un nivel foarte ridicat de amiloza (>80) cu scopul de a scadea IG –ul unei paini traditionale. Primirea publicului pare sa fie foarte favorabila, in special a copiilor, care in mod obisnuit au gtendinta de a refuza sa consume paine completa.

- Tipul de tratament tehnic si termic la care este supus un aliment

Hidratarea si caldura au ca efect cresterea IG-ului unui aliment. Morcovul de ex are un IG de 35, cand este crud. De indata ce este fiert in apa IG sare la 85, datorita gelatinizarii amidonului sau.
Anumite procese industriale au ca efect maximalizarea gelatinizarii. Este cazul pentru fabricarea fulgilor (piure din cartofi instant) sau inca al fulgilor de porumb, dar de asemenea si a altor lianti cum ar fi amidoanele modificate si amidoanele dextrinizate.
Aceste operatii au deci ca efect cresterea considerabila a IG (85 pentru fulgi de cartofi, 95 pentru piure instant, 100 pentru amidon modificat)
De asemenea, explozia boabei de porumb conducand la floricele, sau a bobului de orez pentru a realize orez sufle, creste cu 15 pana la 20% IG original.

- "Pastificarea" diminueaza indicele glicemic

Exista in schimb un proces tehnic natural care tinde sa franeze hidratarea amidonului . Este cazul “pastificarii” graului dur. Extruderea pastei printr-o filiera antreneaza de fapt o incalzire, care se traduce prin constituirea unui film protector care va contribui sa incetineasca gelatinizarea amidonurilor cu ocazia gatirii lor. Dar ceea ce este cu deosebire valabil pentru spaghete sau si pentru anumite tagliatelle, care sunt mai précis” pastificate”, adica extrudate sub efectul unei presiuni puternice, nu este nici pentru pastele ravioli, nici pentru lasagna, nici chiar pentru pastele proaspat decupate cu o masinuta de mana si deci IG-ul este astfel mult mai ridicat, chiar daca acestea au in compozitie aceeasi faina de grau dur.
Plecand de la aceeasi faina, se poate ajunge la produse ale caror IG merg de la simplu la dublu (ravioli 70, spaghettis 40)
Dar gatirea in casa, care va avea loc chiar inainte de consumul lor, va face sa varieze iarasi IG-ul final.
O gatire” al dente” va permite sa se conserve IG-ul spaghetelor la nivelul lor cel mai mic, in timp ce o fierbere prelungita de 15 la 20 minute va antrena o ridicare a indexului, accelerand gelatinizarea amidonului.
Retrogradarea: proces invers al gelatinizarii
Dupa ce a facut obiectul unei fierberi antrenand gelatinizarea, amidonul cand se raceste, face obiectul unei noi modificari.
Progresiv, gelul evolueaza spre o noua reorganizae a macro-moleculelr de amiloza si amilopectina. Este fenomenul retrogradarii, adica o revenire (mai mult sau mai putin importanta totusi) a structurii moleculare anterioare. Fenomenul de retrogradare creste de altfel cu timpul si cu diminuarea temperaturii.
Conservarea prelungita la temperature scazuta (5 °C) a alimentelor amilasate (mancaruri gatite in vid) favorizeaza retragradarea. Acelasi fenomen este obtinut lasand sa se usuce anumite alimente. De exemplu, cu cat painea este mai statuta,mai veche, cu atat umiditatea migrand spre exterior favorizeaza retrogradarea amidonului. Este la fel in cazul realizarii painii prajite.
Chiar daca retrogradarea nu antreneaza o reversibilitate totala a gelatinizarii, totusi ea permite o diminuare a IG-ului. Asa se face ca spaghetele (chiar albe) fierte al dente si apoi racite, si consumate in salate , vor avea un IG de 35.
Se poate de asemenea deduce ca o paine fabricata cu aceeasi faina, dupa cum este proaspat coapta (sau calda), racita/statuta sau prajita, nu va avea acelasi index glicemic.
De asemenea, ne putem gandi ca faptul de a congeala o paine proaspata la congelator, apoi sa o decongelam la temperature ambianta, conduc la o scadere sensibila a IG de la origine
Pe de alta parte, este interesant sa se stie ca lintea verde racita inainte (daca a stat 24 ore in frigider) va avea un IG si mai mic decat proaspat fiarta (intre 10 si 15). Caci cu cat amidonul de la origine este mai bogat in amiloza, cu atat fenmenul de retragradare este mai eficace.
Totusi, este evident ca faptul de a adaoga lipide la un amidon care a facut obiectul gelatinizarii, antreneaza o incetinire a retrogradarii.
Pe de alta parte, este bine sa se stie ca amidonul retrogradat care este reancalzit, pierde o parte a puterii sale de gelatinizare. O fractiune (cca 10%) din amidonul retrogradat devine termorezistenta, ceea ce arata ca reincalzirea unei glucide apoi pastrarea la frig, contribuie la scaderea indicelui glicemic.
In fine, este important de mentionat ca amidonul in stare nativa (brut si natural) nu este prezent doar in alimente crude.Amidonuri brute por fi gasite si dupa gatire cand continutul de apa nu este suficient de mare pentru a permite gelatinizarea. In acest caz ar fi coajea de paine sau unii biscuiti tip « sable » , cand structura granulara existenta in aceste alimente persista in parte si dupa gatire, ceea ce face ca IG-ul lor sa fie mai mic decat al acelor amidonuri care au fost gelanizate, cum ar fi de exemplu, in cazul miezului de paine.
Iata de ce fierberea la abur usor sau gatirea prin inabusire, care nu hidrateaza alimentele intr-atat cat o face o gatire prin scufundarea lor in apa,antreneaza o gelatinizare mai mica.

- Continutul in proteine si in fibre

Pentru anumite glucide, continutul natural in proteine poate fi la originea unei mai mici hidrolize (digestie) a amidonurilor si in consecinta al unei diminuari a IG-ului.
Este cu deosebire cazul familiei cerealelor.
Fenomenul este deosebit de evident in cazul pastelor alimentare. Prezenta glutenului incetineste de fapt actiunea amilazelor digestive care limiteaza iarasi absorbtia glucozei .Se intelege astfel de ce graul dur (mai bogat in gluten) are un IG mai mic decat graul moale cu care se face painea.Dar la modul general, toate graurile moderne cu randament inalt au de doua la trei ori mai putin gluten decat graurile vechi. Graurile moderne sunt cu atat mai susceptibile de a genera glicemii ridicate, cu cat sunt consumate rafinate, ceea ce contribuie la saracirea in plus a continutului in gluten, care era deja slab la origine.
Pe de alta parte, continutul in fibre alimentare al unui amidon poate sa constituie o bariera de actiune a amilazelor si astfel sa diminueze inca si mai mult absorbtia glucozei.Este in special cazul fibrelor solubile (care se regasesc in toate leguminoasele, dar si in ovaz) care poate sa joace un rol direct sau indirect asupra diminuarii absorbtiei intestinale a glucozei , facand astfel sa scada IG al amidonului in discutie.
Mai mult asupra absorbtiei intestinale

- Gradul de coacere si de imbatranire

Fructele amilasate cresc IG-ul in functie de gradul lor de maturitate. Fenomenul este mai importat la banana (mult mai putin la mar) . O banana verde va avea un IG destul de mic (cca 40) , la termenul maturitatii sale indexul va fi mult mai ridicat (65) datorita tranformarii amidonului sau care pe masura coacerii devine din ce in ce mai putin rezistent. Faptul de a se coace antreneaza la banana acelasi fenomen.
Pentru a incerca sa fim cat mai exhaustivi posibil, trebuie sa remarcam ca conservarea anumitor alimente, cum ar fi cartoful, antreneaza o crestere a IG-ului, datorita transformarii naturale a amidonurilor lor. Cartofii care erau conservati mai multe luni au deci un indez glicemic mai mare decat cartofii noi.

- Dimensiunea particulelor

Cand un produs amilasat face obiectul unei macinari, faramitari, cu cat particulele de amidon sunt mai fine, cu atat hidrolizarea moleculelor de amidon este mai facilitata, ceea ce are drept consecinta cresterea IG-ului.Este cu deosebire cazul ceealelor care au fost macinate.
Faina de orez are deci un IG mai mare decat orezul la origine.
Graul, cand era candva macinat la moara de piatra, era redus la particule grosiere. Chiar daca era ulterior cernuta, faina rezultata ramanea in definitiv tot grosiera .
Painea » alba « de atunci avea deci un IG care ar fi putut sa se situeze intre 60 si 65, care era mai curand rezonabil. Aceste tipuri de paine erau cu atat mai interesante, cu cat erau fabricate exclusiv cu drojdie naturala, ceea ce contribuie la randul ei la diminuarea IG-ului.

Odata cu inventarea morii pe baza de cilindru in 1870, fabricarea fainii albe s- a generalizat, intai in Occident, apoi in toate tarile lumii. Acesta noua metoda tehnica considerate evident, dar gresit, ca un “progress” avea sa se traduca printr-o saracire a calitatii nutritionale a painii.
Intretimp, datorita materialelor de morarit tot mai sofisticat, fainurile sunt din ce in ce mai “oure” in sensul tehnic al termenului.
Ceea ce se traduce prin : mai putine fibre, mai putine proteine si micro nutrienti (vitamine, minerale, acizi grasi esentiali,) si particule din ce in ce mai fine. De unde IG din ce in ce mai mare pentru produsele care au in compozitie aceasta faina hiper-rafinata.


CONCLUZIE

Proprietatile fizico-chimice ale amidonurilor evolueaza constant sub influenta apei, a variatiilor de temperatura si a timpului.
Fiecare tratament hidrotermic, industrial sau culinar antreneaza o transformare a alimentului care-i confera proprietati si o digestibilitate diferite.Rezulta o absorbite intestinala specifica care se traduce printr-un raspuns glicemic si indulinic pe masura.
Indexul glicemic al unui aliment este deci rezultanta a numerosi parametrii, de care este imperios necesar a se tine cont in alegerile nutritionale.
__________________
"Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost." (Nicolae Iorga)

INDICELE GLICEMIC
VAmedeea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Usor activ, este de 1900 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1383 kcal/zi. Pentru a slăbi 1 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1642 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]

Ultima dată editat de VAmedeea; 18 sep 2010 at 14:38:52.
Răspuns cu citat
  #10 (permalink)  
Vechi 08 oct 2010, 17:30:50
vedrana's Avatar
(meniuri, evolutie)
Vreau să intru-n gaşcă...Vreau să intru-n gaşcă...
Merite:
 
Data înregistrării: 19 oct 2009
Locaţie: buc, Romania
Vârsta: 55
Dieta: 1500-1600 cal/zi
Date: 173cm, 87kg
Mesaje: 49
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: Indice glicemic

Buna,
Sunt noua aici, si am citit aceste articole despre indicele glicemic. Intrebarea mea ar fi daca trebuie sa slabesti si sa mananci de 1500 cal/zi cum reusesti sa te uiti si la IG? adica care ar fi cifra de IG-uri pe care trebuie sa mananci zilnic? sa poti sa slabesti?
Ca asa poti sa mananci alimente cu IG mai mic de 50 cat vrei intr-o zi?
multumesc si astept raspuns
vedrana, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 2355 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1838 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Răspunde

Informatii despre slabit
carbohidrati, glicemie, glucoza, indice glicemic

Opţiuni subiect

Reguli de postare
BB code este Pornit
emoticoanele sunt Pornit
Codul [IMG] este Pornit
Codul HTML este Oprit
Trackbacks are Oprit
Pingbacks are Oprit
Refbacks are Oprit
Nu poţi deschide subiecte noi
Nu poţi să răspunzi la mesaje
Poţi să publici ataşamente
Nu poţi să-ţi editezi mesajele

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimul mesaj
BMI sau Indice de Masa Corporala Slabuta Pregatirea pentru slabire 3 09 oct 2010 23:22:08
Calculator caloric. Indice Masa Corporala (IMC) vadmin Calculator Nutritional 0 01 iun 2009 05:18:27

Mesaje noi in forum de slabit Slabute.ro
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Calculator calorii (clic aici)
Poziţionare:
Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Subiecte noi
Subiecte interesante
Ultimele articole