- Denumire: E101 – Riboflavina
- Tip: aditiv alimentar
- Functia: colorant alimentar natural, vitamina
- Reactii organism: inofensiv
Riboflavina (aditivul alimentar E101) se imparte in 2 tipuri:
- E101i – riboflavina simpla
- E101ii – riboflavina 5-fosfat
E101 este greu dizolvabil in apa. In organism, vitamina B2 (riboflavina) influenteaza asimilarea proteinelor si carbohidratilor, participa in sinteza mai multor enzime, care asigura transportul de oxigen in organism.
Obtinere
Se gaseste in mod natural in:
carne, ficat, lapte, rinichi, oua, drojdie, legume. Se obtine printr-un proces controlat de fermentatie sub actiunea Bacillus Subtilils sau prin sintetizarea 3,4-dimetilanilina, D-riboza sau aloxan.
Alte surse naturale de riboflavina sunt: zmeura, murele, merele, caisele, vinetele, ardeiul, patrunjelul, sparanghelul, fasolea, salata verde, etc.
Folosit in
E101 sau riboflavina se foloseste in industria alimentara pentru a da culoare galbena maionezei, supelor, inghetatei, produselor de brutarie si
patiserie. De asemenea, este folosit si in calitate de vitamina B2.
In industria farmaceutica si cosmetica, pentru colorare este mai rar folosit din cauza rezistentei cromatice slabe, de obicei este folosit in calitate de vitamina B2.
Doza admisa
Doza zilnica admisa de riboflavina este de pana la 0,5 mg/kg corp.
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru
sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar.
Face parte din categoria “E-uri inofensive”.