forum.slabute.ro

forum.slabute.ro (http://forum.slabute.ro/)
-   Bulimie & Binge Eating (http://forum.slabute.ro/bulimie-binge-eating/)
-   -   Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces (http://forum.slabute.ro/bulimie-binge-eating/binge-eating-hiperfagie-mancat-compulsiv-exces-6234.html)

mkarina 30 oct 2011 18:29:45

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Citat:

Anterior postat de Iness (Post 831214)
E trist că ne ascundem corpurile frumoase în spatele unor decepții, a unor kilograme, a frustrarilor. Trebuie să putem face ceva.

Ce zici? Ne redescoperim? Am nevoie de susținere și sunt sigură că fiecare dintre noi, indiferent cât de gravă e situația, are nevoie.:(

Să zic oare din nou: ”de mâine”?

cu siguranta, daca ne sustinem putem reusi:D. avem nevoie doar de vointa, si sunt sigura ca ea exista undeva acolo inauntrul nostru, totul tine de autocontrol..putem invata sa ne abtinem in fata acestor excese, sa redescoperim placerea de a manca, nu de a ne indopa...

Iness 30 oct 2011 19:12:29

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Citat:

Anterior postat de mkarina (Post 831394)
cu siguranta, daca ne sustinem putem reusi:D. avem nevoie doar de vointa, si sunt sigura ca ea exista undeva acolo inauntrul nostru, totul tine de autocontrol..putem invata sa ne abtinem in fata acestor excese, sa redescoperim placerea de a manca, nu de a ne indopa...

Și tu ai aceeași problemă? ... :(

mkarina 30 oct 2011 20:14:33

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Citat:

Anterior postat de Iness (Post 831410)
Și tu ai aceeași problemă? ... :(

din nefericire da..

Iness 30 oct 2011 21:17:45

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Citat:

Anterior postat de mkarina (Post 831461)
din nefericire da..

Totuși ai reusit sa slabesti... Bravo!

mkarina 30 oct 2011 22:18:18

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Citat:

Anterior postat de Iness (Post 831528)
Totuși ai reusit sa slabesti... Bravo!

mersi..am avut si inceput de anorexie..acum am dat in asta..din ce in ce mai rau:|

Iness 30 oct 2011 22:34:11

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Citat:

Anterior postat de mkarina (Post 831588)
mersi..am avut si inceput de anorexie..acum am dat in asta..din ce in ce mai rau:|

Îmi pare rău... Și eu am dat în bulimie. Iau laxative după fiecare episod de genul ăsta. Am ajuns totuși într-un punct în care trebuie să fac ceva. M-am săturat să fiu o complexată și o incapabilă să trec de perioada asta. Practic când am o decepție mă refugiez în mâncare. Sau când mă plictisesc.

De mâine încep dieta Mihaelei Bilic. Mă înarmez cu răbdare și perseverență și o voi scoate la capăt cu kg. Prima săptămână sigur va fi grea. Dar toate-s grele la început.

Îți urez succes și...multă liniște sufletească. >:D<

Red_Rose 12 ian 2012 18:13:26

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Tulburarea de mancat compulsiv


In 1959, A. Stunkard observa ca unii pacienti cu obezitate prezinta episoade de alimentare excesiva, pe care le resimteau ca fiind in afara propriului control. El nota: "cantitati enorme de alimente sunt consumate intrun timp relativ scurt"; mai mult, Stunkard face observatii si asupra factorilor psihologici implicati in episoadele de mancat compulsiv: "episodul de mancat compulsiv este frecvent asociat unui anumit eveniment precipitant si urmat de disconfort sever si auto-condamnare"

Tulburarea de mancat compulsiv face parte din grupul tulburarilor de comportament alimentar nespecificate altfel. Deseori, aceasta tulburare este confundata cu bulimia nervoasa, cele doua avand in comun prezenta episoadelor de mancat compulsiv. In bulimia nervoasa insa, aceste episoade sunt asociate unor comportamente de compensare (varsaturi autoprovocate, consum de laxative sau diuretice, sport practicat in exces, etc), in scopul de a scadea in greutate sau de a preveni luarea in greutate.

Tulburarea de mancat compulsiv se caracterizeaza prin:

A. Episoade recurente de mancat compulsiv. Un episod de manca compulsiv prezinta urmatoarele elemente:

a. Mancatul, intr-o perioada scurta de timp (ex. 2 ore) a unei cantitati mari de alimente.
b. Sentimentul de lipsa a controlului pe parcursul episodului (persoana are senzatia ca nu se poate opri din mancat, sau ca nu poate controla cat si ce manca)

B. Episoadele de mancat compulsiv sunt asociate cu cel putin trei din urmatoarele:

a. persoana mananca mult mai repede decat in mod normal
b. persoana mananca pana la senzatia de disconfort fizic
c. persoana mananca mari cantitati de alimente, chiar si atunci cand nu ii este foame fizic
d. persoana mananca singura (sau pe ascuns), deoarece ii este rusine de cat mananca
e. persoana se simte dezgustata de sine, trista sau vinovata in urma mancatului compulsiv

C. Existenta disconfortului emotional in legatura cu mancatul compulsiv

D. Episoadele de mancat compulsiv au o frecventa de minim 2 zile / saptamana

E. Mancatul compulsiv nu se asociaza cu comportamente compensatorii inadecvate.


Factori de risc

Printre factorii care cresc riscul aparitiei tulburarii de mancat compulsiv, se numara:

A. Factori genetici / biologici: predispozitie la obezitate, greutate corporala crescuta in copilarie.

B. Factori de mediu/ familiali: preocupare crescuta in familie pentru alimentatie, precum si pentru forma si greutatea corpului, alimentatie neregulata si / sau inadecvata cresc riscul dezvoltarii unei tulburari de mancat compulsiv.

C. Factori personali: imagine corporala si stima de sine scazute, perfectionism, instabilitatea emotionala si toleranta scazuta la emotii negative pot contribui la dezvoltarea tulburarii de mancat compulsiv.


Tulburarea de mancat compulsiv este deseori asociata cu obezitatea: studiile arata ca pana la 30% din pacientii cu obezitate sufera de aceasta tulburare.


Factorii care contribuie la mentinerea tulburarii de mancat compulsiv sunt:

* Factori cognitivi:

Persoanele cu aceasta tulburare prezinta o serie de credinte disfunctionale legate atat de propria persoana, de forma si greutatea corporala, cat si cu privire la alimentatie. Gandurile automate auto-critice, precum "Oricum nu pot slabi, ce rost mai are", "Nu ma pot opri din mancat, nu am vointa", "Sunt o nesimtita", "Sunt grasa si dezgustatoare", etc contribuie la scaderea stimei de sine si o stare emotionala de disconfort.
Credintele nerealiste si standardele rigide, auto-impuse despre alimentatie (Ex. "nu am voie sa mananc dupa ora 18.00", "daca mananc ceva dulce, ma ingras", "alimentele care imi plac ma ingrasa", "trebuie sa slabesc rapid", "nu pot slabi fara o dieta", etc) determina un comportament alimentar disfunctional, si cresc riscul de a avea episoade de mancat compulsiv.
Practic, aceste standarde mult prea rigide nu pot fi, in mod evident, respectate. In momentul incalcarii acestor standarde, persoana cu aceasta tulburare se considera "incapabila", "dezgustatoare", "nesimtita" sau se gandeste "Din moment ce am mancat o prajitura si mi-am incalcat dieta, inseamna ca pot manca oricat, oricum o sa ma ingras" - ganduri ce conduc la un episod de mancat compulsiv.

* Factori emotionali

Persoanele cu tulburare de mancat compulsiv acuza frecvent faptul ca mananca in absenta senzatiei fiziologice de foame, pe fond emotional. Lipsa unor abilitati adecvate de a gestiona emotii precum teama, tristetea, furia pot mentine episoadele de mancat compulsiv. Unele persoane sustin ca mancarea reprezinta o recompensa sau ca alimentele sunt folosite ca metode de gestionare a stresului- "Azi ma simt bine, pot sa mananc o prajitura", sau "Trebuie sa mananc ceva dulce, ca sa ma relaxez". Plictiseala este deseori un factor declansator al episoadelor de mancat compulsiv.

* Factori comportamentali

Majoritatea persoanelor cu tulburare de mancat compulsiv oscileaza intre perioade in care isi restrictioneaza alimentatia (tin diete, fie chiar si pentru o zi sau doua) si perioade in care se alimenteaza compulsiv. Aceasta restrictie determina, de fapt, un comportament alimentar disfunctional, care mentine episoadele de mancat compulsiv. Printre alti factori comportamentali se numara comportamentele de evitare si asigurare, care mentin atat o preocupare mult prea crescuta fata de forma si greutatea corporala, precum si stima de sine scazuta.

Comportamentele de evitare frecvent intalnite sunt:

- persoana evita mesele cu prietenii, in oras, sau chiar cu familia; evita sa manance anumite alimente in fata altor persoane
- evita petrecerile, sau locurile in care se presupune ca va exista o cantitate mai mare de alimente
- evita sa isi cumpere haine sau sa probeze haine
- evita sa mearga la piscina sau la mare

Printre comportamentele de asigurare intalnite frecvent, se numara:

- persoana tine in casa (sau isi cumpara) haine mai mici
- se cantareste frecvent sau nu se cantareste deloc
- cauta (pe internet, forumuri, in reviste, intreaba prietenele) si urmeaza diverse diete sau regimuri pentru slabit
- persoana poarta haine largi, incercand sa-si ascunda forma si greutatea corporala


Tratamentul tulburarii de mancat compulsiv implica psihoterapie cognitiv-comportamentala si consiliere nutritionala. In cazul in care tulburarea de mancat compulsiv este insotita si de simptome de depresie, anxietate sau alte tulburari, poate fi necesara si consultarea unui medic psihiatru.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala vizeaza identificarea credintelor / gandurilor si comportamentelor disfunctionale, care mentin episoadele de mancat compulsiv, si inlocuirea lor cu credinte si comportamente functionale, precum si dezvoltarea anumitor abilitati (ex. asertivitate, managementul emotiilor negative, etc). Cresterea stimei de sine contribuie la reusita tratamentului.

Consilierea nutritionala are ca obiectiv realizarea unui regim alimentar echilibrat, diversificat si adecvat necesitatilor organismului. Psihoeducatia pacientului cu privire la alimentatia sanatoasa, astfel incat acesta sa isi poata realiza singur regimul alimentar, este o parte importanta in tratamentul tulburarii de mancat compulsiv.


Va regasiti? eu 100% )) Si sa va spun sincer pratic totul coincide si nu ca eu asa as vrea sa cred dar citind fiecare aspect ale acestii afectiuni ma regaseam cu situatii concrete din viata mea. Sper ex. eu tot pastrez haine mai mici, tot evit iesitul unde va fi mancare etc. Si am facut-o nu odata:D
Si am fost azi la psiholog.Se pare ca nu m-a prea inteles care e prob mea. Practic toata sedinta am improvizat un dialog cu mama care nu explicat nici cauza de unde a pornit aceasta prob cu alimentatia la stres. Sau eu poate nu inteleg) Cineva ma poate lamuri legatura intre astea doua?

AvramRaluca 25 feb 2012 10:04:09

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Hei

Si eu am problema asta. Cand imi cumpar spre exemplu o punga de migdale de 250 gr nu ma pot limita la 50g portie pe zi, Mananc cel putin 150g si asta intr-un caz fericit.

Si in general, ciocolata, fructele uscate etc, nu pot sa ma opresc pana nu mananc tot ce e in punga.

Am observat ca cel mai simplu este sa nu mai cumpar deloc dar asta a condus la o serie de zile in care am mancat de toate mult.

Nu stiu cum as putea sa "tratez" aceste lucruri :(

OtiliaIon 26 feb 2012 15:16:49

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Eu cand ma aprovizionez cu multe, mananc multe.

De asta iau doar cate o punguta mica, doua de pe zi. (de arahide in cazul meu)

lucia ely 10 mai 2015 17:01:12

Re: Binge eating - Hiperfagie - Mancat compulsiv/in exces
 
Buna fetelor!
Mai are cineva probleme cu binge ? Cum reusiti sa treceti peste aceste episoade?
Va doresc o seara minunata!


Ora este GMT +2. Ora este acum 13:13:41.

Powered by vBulletin Versiunea 3.8.4. Copyright ©2000-2024 Jelsoft Enterprises Limited.


SEO by vBSEO