Prezentare Calculator Nutriţional Slăbuţe - Partea 1Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt Resposnabil Calculator nutriţional Susţin Slăbuţe - Widgets si insigne! Slabute Concurs - Sanatate, premii si distractie! Slăbuţe TV - Televiziunea slăbuţelor

Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Gaseste prietenii din orasul tau! Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin
Cluj Constanta Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Hunedoara Ialomita Iasi Bucuresti Maramures Mehedinti Mures Neamt Olt
Prahova Salaj Satu-Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Vaslui Valcea Vrancea
Prima Petitie Nationala pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa deja a fost semnata de catre 66338 oameni.
In total sunt necesare peste 100.000 de semnaturi. Fii voluntar si participa in campania de strangere de semnaturi, clic aici.
Bine ai venit pe Slăbuţe, comunitatea care în 2008 a pus bazele mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România! Am creat pentru tine o comunitate unică şi specială. Într-o atmosferă civilizată, alături doar de oameni de calitate si cu o vastă experientă în domeniul stilului de viaţă sănătos, corect şi imparţial vei putea învăţa şi împărtăşi experienţele tale despre sănătate, alimentaţie, sport, stil de viaţă, slăbit sănătos şi alte întâmplări interesante din viaţa ta. Daca îţi pasă de viitorul ţării noastre şi a celor din jur, poţi contribui alături de noi într-un mod responsabil la promovarea stilului de viaţă sănătos, fie prin recomandarea comunităţii, fie prin relatarea celor învăţate pe Slăbuţe. Dacă ne vizitezi pentru prima dată, îţi recomandăm să citeşti ghidul începătorilor.
Pentru ca să te înregistrezi, clic aici. Succes!
Răspunde
 
Opţiuni subiect
  #1 (permalink)  
Vechi 10 apr 2011, 12:32:01
AnnaIulia's Avatar
(meniuri, evolutie)
Vreau să intru-n gaşcă...Vreau să intru-n gaşcă...
Merite:
 
Data înregistrării: 02 apr 2011
Locaţie: Brasov, Romania
Dieta: din toate dar putin
Date: 150cm, 70kg
Mesaje: 63
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 2 ori intr-un mesaj
Implicit Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Ceaiul este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei "Camellia sinensis".
Planta Camelia sinensis din care se face ceai este cultivata mai ales in urmatoarele tari: China, India, Banglades, Pakistan, Iran, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Japonia, Indonezia, Nepal, Australia, Argentina si Kenya. Culegerea ceaiului a evoluat de-a lungul timpului. A inceput ca un ritual si a ajuns la un proces mecanicizat.
Ceaiul a fost întrebuințat pentru prima oara de chinezii din provincia Yunnan, folosindu-se atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor.
Ceaiul fiind de mare importanță pentru civilizațiile asiatice, s-au născut legende despre descoperirea sa.
O legenda populară chineza spune că impăratul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea dintr-un bol cu apă fierbinte la umbra unui copac, în anul 2737 î.Hr. Câteva frunze se scuturară în bolul impăratului, făcând culoarea apei să se schimbe. Curios din fire, Shennong luă o sorbitură si fu plăcut surprins de aroma și de proprietățile revigorante ale băuturii.
Alta legenda spune ca cultul ceaiului a apărut doar în timpul dinastiei Han (206-220), atunci au început să-l aplice ca medicament, respectiv un poet cu numele Lu-Yü atunci a pus bazele ritualului de a bea ceai, în care el spera că a descoperit o armonie deosebită. Încetul cu încetul au apărut şi ceainăriile: mai întâi prin vânzătorii ambulanţi pe urmă au apărut şi mici ceainării. Când Marco Polo ajunge în China ceainăriile deja fac parte din cultura locală. În mod ciudat marele descoperitor nu preţuia mult ceaiul, zicea (precum mai târziu şi Mao Ce Tung) că este "băutura femeilor şi bătrinilor".

Fiert sau opărit?

Dealungul secolelor technica preparării ceaiului s-a dezvoltat în continuu. În timpul dinastiei Ming în locul oalelor de încălzit apă din lut se aplicau ceşti de ceai: frunzele de ceai se plasau în acestea sau în ceşti de porţelan, care în loc de fierbere au fost opărite cu apă fierbinte.
Încetul cu încetul se leagă in jurul ceaiului ştiinţe din ce in ce mai mistice. Călugării taoişti chinezi au afirmat că ceaiul nu numai că face mintea mai ageră, dar ne porneşte spre înţelepciune, ridică spiritul. Călugarii au fost cei care au îmbogăţit consumul de ceai cu rituale religioase.
În sec. XII-XIII ceaiul s-a răspindit din ce în ce mai larg, dar fără a-i scăda respectul mistic ce-l înconjura. Şi în familiile cele mai simple consumul de ceai a fost un ritual inedit, părinţii şi-au educat copii îndelung în preparerea şi consumul adecvat al ceaiului.

Cand ajunge ceaiul in Europa?

Cu toate că prezentarea consumului de ceai apare într-un ghid din India din 1588, ceaiul ajunge în Europa doar în sec. XVII.: compania olandeză din India Orientală a importat primul transport din Macao în Amsterdam. Cu puţin timp în urmă şi Anglia începe comerţul de ceai. Cultivarea în Europa însă a ceaiului multă vreme nu a avut succes: chiar şi trasportul sâmburilor de ceai foarte sensibili s-a dovedit a fi o problemă dificilă. Mai târziu un botanist cu numele Ward a confecţionat o cutie specială cu care s-a reuşit plantarea lor şi în pământ european.
La început Franţa a avut reţineri faţă de băutura din orient, dar foarte rapid ceaiul a cucerit şi curtea lui Ludovic al XIV-lea. Cu toate că şi la ei multă vreme doar aristocraţia avea acces la ceaiuri, ei a fost primii care l-au răspândit şi în rândul maselor largi: cu toate că englezii au întrodus în cultura lor mult mai devreme ritualul băutului de ceai, primele saloane de ceai sânt deschise la inceputul anilor 1900 la Paris.

Ceaiul de la ora cinci

Cu toate că francezii au dechis saloane de ceai separate, la englezi ceaiul apare deja în anul 1657 intr-o cafenea numită Thomas Garraway. Dintre efectele culturale însemnate ale ceaiului merită de amintit că ceainăria ce se dechide in 1706 la Londra putea să fie frecventată şi de femei, cu toate că ele nu aveau acces nici in legendarul "coffee house". Între 1700 si 1800 – in mare parte datorită taxelor pe ceai anulate în 1783 – consumul de ceai pe ţară a devenit de 15 ori mai mare. În secolul XVIII au deschis "tea garden"-urile, adică grădinile de ceai, care dădeau noi posibilităţi de dezvoltare pentru ceai: localnicii au frecventat grădinile de ceai împreună cu familia, şi aici a debutat cealaltă invenţie brevetată a bucătăriei englezeşti, sandwich-ul.
În secolul XIX. a devenit general obiceiul de gustare de după-masă combinată cu băutul de ceai, care mai înti a fost în jurul orei patru, dar la începutul sec. XX s-a decalat la ora cinci. Idea se presupune că provine de la prinţesa Bedford, cine a introdus-o în 1840: ceai afternoon la locul de muncă, acasă, şi însemna pauză, ritual important. În curtea regală şi în nenumărate familii engleze şi azi se păstrează tradiţia ceaiului de la ora cinci.

Frunzele de ceai sunt culese dupa trei metode:

Prima numita si “imperiala” a disparut astazi: numai mugurii terminali si prima frunza erau culese.
A doua metoda si cea mai practicata in zilele noastre consta in a culege mugurul si primele doua frunze. Ceaiurile comune provin din cea de a treia metoda, care inseamna prelevarea de pana la cinci frunze. In marile exploatari, masinile sunt cele care recolteaza.
Dar pentru a obtine cele mai bune ceaiuri, culesul este intotdeauna manual si sunt culese doar cele doua sau trei frunze de la extremitati, adica cele mai tinere, cele mai fragede, cele mai concentrate in uleiuri esentiale.

Producerea ceaiului implica mai multe faze, fiecare contribuind la realizarea unui ceai de calitate superioara. Aceste faze cuprind vestejirea, oxidarea, uscarea, ambalarea.

Vestejirea
Scopul vestejirii este de a reduce umezeala din frunza de ceai cu pana la 70%. Ceaiul este intins pe o plasa, iar aerul cald indeparteaza umezeala in mod uniform. Procesul dureaza intre 12 si 17 ore. Dupa trecerea acestei perioade frunza este moale si pliabila.
Ceaiul este introdus intr-o masina speciala de rulat, proces ce confera frunzelor de ceai un aspect firav si rasucit. In decursul procesului de rulare frunzele sunt sfaramate, ceea ce determina inceperea unui alt proces. Astfel inlocuind traditionala rasucire, se folosesc doua metode pentru producerea ceaiului negru – ventilarea si sortarea prafului de ceai. Acest tip de ceai este de obicei ambalat in pungi.

Oxidarea
Din momentul in care rularea este finalizata, ceaiul este pus fie in cosuri, fie este intins pe mese. Enzimele din frunzele de ceai intra in contact cu aerul si incep sa se oxideze. Intreaga savoare si tarie a ceaiului se creeaza in acest proces. In timpul acestui proces, frunza de ceai isi schimba culoarea de la verde la maro deschis, ajungand pana la maro inchis. Tot acest proces are loc la temperatura de 26 de grade Celsius. Oxidarea dureaza de la jumatate de ora pana la doua ore, ceaiul fiind cu atat mai inchis la culoare cu cat oxidarea dureaza mai mult.

Uscarea
Oprirea procesului de oxidare se face atunci cand ceaiul este trecut prin uscatoare cu aer cald. Umezeala este redusa cu pana la 3% si dezactiveaza enzimele, astfel ca oxidarea va fi oprita de acest proces. Ceaiul uscat este gata acum sa fie sortat inainte de impachetare.

Ambalarea
Ceaiul este impachetat in mod obisnuit, in cutii de lemn, unde inchis ermetic isi va pastra toata aroma. Dar in zilele noastre se prefera ambalajele atractive in pachetele mici sau pungi speciale de ceai. Oamenii sunt extrem de sensibili la ambalaje, de aceea sunt mai degraba atrasi de ambalaj decat de sortimentul de ceai.
Foarte putini oameni stiu insa ce sortimente de ceai sunt mai valoroase sau cele mai benefice pentru organism. Simplu fapt ca ceaiul vine din China sau alta tara recunoscuta pentru ceaiurile deosebite, nu inseamna ca acesta este bun. Fiti atenti la indicatiile scrise pe ambalaj si nu va lasati impresionati de culorile acestuia.
Ceaiul poate fi pentru necunoscatori doar o planta aromata cu diverse arome si culori. Dar trebuie sa stiti ca fiecare sortiment de ceai are aroma proprie, modul sau de a fi preparat si mai ales, beneficiile terapeutice sunt diferite.
Tipurile de ceai sunt diferentiate in functie de timpul alocat oxidarii acestuia, putand fi astfel distinse sase feluri principale de ceai:

1. ALB

Ceaiul alb este un tip deosebit. Ca si ceaiul verde, ceaiul alb nu este oxidat. Prin calitatile sale terapeutice, gust si prezentare, acest ceai se diferentiaza de toate celelalte ceaiuri. Calitatile sale provin din modul de obtinere. Fiind culese doar varfurile fragede ale plantei (Camellia Sinensis) este obtinut un ceai de cea mai buna calitate. Uneori acest frunze fragede sunt amestecate cu alte parti ale plantei, obtinandu-se un ceai de calitate inferioara. In mod traditional ceaiul alb se produce in provincia chineză Fujian, dar exista si alte culturi de ceai alb in intreaga lume.
Pentru a distinge intre tipurile de ceai alb este nevoie sa priviti frunzele, inainte si dupa infuzare. Daca frunzele sunt verzi, intregi si au un aspect de proaspat, dupa infuzare, inseamna ca ceiul este de buna calitate. Daca printre frunzele verzi gasiti si frunze maronii, rupte sau cu aspect de frunze vechi, inseamna ca acest ceai este de o calitate inferioara.
Ceaiul alb este deosebit de delicat, avand note foarte subtile. Uneori este destul de greu, in special pentru cei ce nu au mai baut acest tip de ceai, sa distinga intre aromele fine si suave. Este necesar un timp de acomodare, de rabdare si experienta pentru a aprecia acest ceai pe deplin.
Este recomandat ca ceaiul alb sa se prepare la o temperatura medie de 70-80 grade C, folosind o temperatura mai ridicata riscati sa compromiteti gustul si calitatile acestui ceai. Timpul de infuzare variaza de la cateva secunde pana la 4-5 minute.
Ceaiul alb va ofera o experienta delicata, de aceea nu este recomandat sa il beti dupa ce ati mancat mancaruri picante. De multe ori acest ceai este consumat in scopuri terapeutice.
Este recomandat sa il beti intr-un vas delicat (gaiwan) sau in cadrul unei ceremonii a ceaiului. In acest fel va puteti bucura de toata gama de beneficii pe care acest ceai v-o ofera.

Soiuri de ceai alb: cele mai populare sunt : Bai Hao Yin Zhen (Ace de argint);Bai Mu Dan/ Pai Mu Tan (Bujorul alb); Gong Mei (Sprâncenele onoarei);Shou Mei (Sprancenele vietii lungi si nobile); Ceylon White (Ceai alb de Ceylon); Darjeeling White (Ceai alb de Darjeeling).

2. GALBEN

Ceaiul galben este o categorie individuala de ceai, la fel cum este si ceaiul verde sau negru. Ceaiul galben este considerat un ceai rar, asta din cauza procesului elaborat de obtinere. De asemenea el este produs doar in China, numai in aceasta tara fiind cunoscut procesul prin care este produs. Procesul de fabricatie implica atentia constanta asupra ceaiului astfel acesta sa oxideze in conditii optime. Acest proces nu poate fi obtinut cu ajutorul masinilor, doar un maestru poate spune cand procesul este terminat, in functie de culoarea afrunzelor si de mirosul lor. In China sunt cunoscute numai patru tipuri deosebite de ceai galben. Dintre cele patru numai doua se servesc in maniera traditionala si sunt considerate ceaiuri galbene. Celelalte sunt de multe ori confundate cu ceaiurile galbene fiind, de fapt, ceaiuri verzi.
Nu exista mari cantitati de ceai galben pe piata. Aceasta deoarece tehnica prin care se obtine acest ceai este deosebit de grea si elaborata. Un alt motiv este acela ca ceaiul galben are nevoie de un timp foarte indelungat de obtinere. Mai exista un motiv ce tine de culoarea frunzelor de ceai. Frunzele ceaiului galben au uneori o nuanta usor galben/maroniu ceea ce poate faca ca acesta sa fie mai putin apreciat de catre necunoscatori. In general se considera ca un ceai este mai calitativ cu cat frunzele lui sunt mai verzi, dar ceaiul galben este o exceptie apreciata doar de catre cunoscatori.
Secretul procesului de obtinere a ceaiului galben este procesul de fermentare. Daca la ceaiul verde, de cele mai multe ori, procesul de fermentare este liber si mai lung, in cazul ceaiului galben acest proces este mult mai scurt.
O calitate deosebita a ceaiului galben este aceea ca nu devine amar asa cum se intampla cu ceaiul verde.
Ceaiul galben are deosebite proprietati curative, fiind considerat, din acest punct de vedere, superior ceaiului verde.
Pentru prepararea ceaiului galben nu este necesar sa folositi apa fiarta, puneti apa la temperatura de 75-80 grade C timp de aproximativ doua minute. Puteti servi ceaiul in maniera traditionala, intr-un gaiwan sau intru-un pahar bucurandu-va de aroma speciala si de efectele terapeutice.

Soiuri de ceai galben :Junshan Yinzhen ;Huoshan Huangya ;Meng Ding Huangya ;
Da Ye Qing;Huang Tang

3. VERDE

Ceaiul verde este probabil cel mai cunoscut tip de ceai provenit din Camelia Sinensis
Ceaiul verde provine din China şi a devenit asociat cu multe culturi din Asia , Japonia şi din Coreea de Sud pana în Orientul Mijlociu.
Este atat de cunoscut incat este, adesea, confundat cu multe alte ceaiuri. Acest lucru se datoreaza si varietatii mari in care aceste poate fi gasit.
O prima deosebire poate fi facuta intre ceaiul verde din China si cel din Japonia. Deosebirea din modul de obtinere. In principal metoda de orire a procesului de oxidare, in China se face prin “prajire” sau amestecarea frunzelor de ceai vase speciale, la temperaturi ridicate, pe cand in Japonia acest proces se face, in general, prin “aburire”. Evident exista nenumarate detalii si diferente referitoare la procesul de obtinere, cert este faptul ca cele doua tari au dezvoltat, separat si in paralel, tehnici, procese si tehnologii diferite, lucru ce adus la aparitia diferitelor tipuri de ceai, numite generic “verde”.
In Japonia s-a dezvoltat o cultura speciala in jurul ceaiului. O intreaga ceremonie (CHANOYU) este desfasurata in jurul unei intrergi filosofii ce are ca nucleu cateva frunze de ceai. Matcha si Gyokuro sunt cele mai cunoscute tipuri de ceai cunoscute si folosite in Japonia.
Ceaiul verde este recunoscut pentru deosebitele proprietati benefice. Cantitatea mare de vitamina C, antioxidanti si saruri minerala fac din acest ceai un remediu deosebit de eficient. Calitatile sale rezulta din procesul de obtinere. In acest proces este evitata oxidarea, prin aceasta ceaiul obtinut are culoarea, specifica, verde. Datorita calitatilor sale acest tip de ceai este folosit si in industria cosmetica, putand fi folosit si ca un bun remediu extern.
Uneori, pentru a da aromei nuante florale, ceaiul verde este combinat cu flori de osmantus sau de iasomie. Acest lucru duce la aparitia unor ceaiuri verzi speciale. Dintre acestea ceaiul verde cu iasomie este cel mai cunoscut.
Maestrii ceaiului considera ca, la inceput, cei ce doresc sa se familiarizeze cu arta ceaiului, beau ceai verde cu iasomie. Acesta fiind un ceai mai parfumat poate fi si mai atractiv. Dupa un timp se trece la ceai verde. Mai tarziu la oolong, ceai cu un gust mult mai complex, iar in final, pu erh.

Soiuri de ceai verde :
• Ceaiuri chinezești: Longjing (Fântâna Dragonului);Gunpowder (Praf de pușca): cunoscut și sub numele zhuchá. Bi Luo Chun (Melcul verde de primăvară);Chun Mee (Sprâncene prețioase);Hou Kui (Pașnicul suveran al maimutelor
• Ceaiuri japoneze: (ocha):Gyokuro (Picătura de rouă): Matcha;Sencha;Bancha ;Kukicha: Tamaryokucha .
• Ceaiuri aromatizate:Jasmine;Osmathus;Ceai vietnamez cu lotus

4. OOLONG

Se mai numeste si wu long. Wu se traduce ca negru iar Long ca dragon. “Dragonul negru” este ceai special prin calitati si aroma. Acest ceai este specific provinciei Fukien din China dar, datorita calitatilor sale deosebite, s-a raspandit in intreaga lume. Este recunoscut si sub denumirea de ceai semi-fermentat, avad o deosebita complexitate a aromelor. Este considerat un ceai complex. Datorita calitatilor sale, ce combina specificul ceaiului verde si al cealui negru, intr-o proportie echilibrata, ceaiul oolong este unul dintre cele mai apreciate datorita aromelor complexe si a efectelor terapeutice.
.Soiuri de ceai oolong: Da Hong Pao (Marea robă roșie) ; Shu Xian (Zâna apei); Tie Guan Yin (Zeița de fier a milei); Pouchong/ Baozhong; Dong Ding; Formosa Oolong

5. NEGRU

Numit de chinezi ceai roșu (Hongcha), acest tip de ceai este obținut lăsând frunzele de ceai să se oxideze complet în mod natural înainte de a fi uscate. Frunzele sunt lăsate pentru început la uscat cel mult 18 ore în lădițe de lemn, apoi sunt rulate și întinse în încăperi umede și reci. Acest procedeu dă frunzelor culoarea neagră.
Ceaiul negru iși păstrează aroma mai bine și timp mai îndelungat decât ceaiul verde. Infuzia are culoare roșiatică cu gust mai intens decât al ceaiurilor mai puțin oxidate, putând avea arome de migdale, flori sălbatice, fructe, malț.
Datorita continutului ridicat de flavonoide ceaiul negru este considerat terapeutic. Insa, din cauza excesului de teina, este recomandat ca acest ceai sa se bea cu moderatie. Aceasta calitate, uneori, face ca acest ceai sa fie un bun substitut pentru cafea.

Soiuri de ceai negru:
• Ceai chinezesc: Lapsang Souchong; Keemun; Dian Hong.
• Ceai indian: Assam; Darjeeling; Nilgiri; Ceylon
• Amestecuri de ceai negru: Earl Gray; English Breakfast; Irish Breakfast; English Afternoon: Russian Caravan
• Ceaiuri aromatizate: Earl Gray; Rose Congou

6. PU-ERH

Ceaiul Pu erh este unul deosebit prin aroma si mod de prezentare.Acest tip distinct de ceai este obtinut din frunzele foarte mari ale unei specii de Camellia Sinensis. Numele de “pu erh” vine de la regiunea Pu’er de langa Simao, Yunnan, China.Ceaiul se gaseste in cele doua fome principale: brut – raw (sheng) si copt sau invechit (shou). Specific acestui tip de ceai este modul de prezentare, de la mici turtite (tou cha) sau cuib de pasare, la “caramizi” de cei presat, pana la diverse forme obtinute prin presarea lui.
Acest ceai se mai imparte in doua categorii importante: pu erh verde si pu erh negru, in functie de procesul de obtinere. Diferenta intre ceaiul verde si ceaiul pu erh verde este aceea ca, in cazul ceaiului verde este oprit procesul de oxidare, pe cand in cazul ceaiului pu erh verde procesul de oxidare este continuu, chiar daca viteza lui este foarte mica. Acest lucru face ca o cantitate foarte mare de enzime sa se gaseasca inpu erh-ul verde, conferidu-i acestuia deosebite calitati terapeutice. Aroma este variata, de la usor amaruie (in cazul pu erh-ului verde) pana la o aroma grea ce ne duce cu gandul la un sol fermentat. Aceasta aroma specifica face ca acest ceai sa fie atat de apreciat si iubit.
Timpul de infuzare variaza de la cateva secunde (pentru primele infuzii) pana la cateva minute (pentru infuziile finale). Pentru cei ce beau pentru prima oara acest ceai este recomandata o infuzie usoara astfel incat aroma puternica sa nu creeze o impresie neplacuta.
Acest ceai are caracteristici distincte foarte puternice. Astfel incat, atunci cand bei pentru prima data pu erh, se spune ca ori iti place ori nu. Nu poti ramane indiferent la aroma sa specifica. Gustul puternic de pamant fermentat nu te poate lasa indiferent.


Prepararea și servirea ceaiului

Metoda chinezeasca
Gaiwan este una dintre metodele chinezesti de preparare si servire a ceaiului. Cuvantul gaiwan denumeste micul bol de protelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul. Pasii ce trebuie urmati sunt:
• clatirea cestii cu apa fierbinte – acesta etapa pregateste recipientul in care va fi pus ceaiul, purificandu-l simbolic si practic. Apa fierbinte incalzeste ceasca, detaliu important in prepararare ceaiurilor fine.
• frunzele de ceai (1 sau 2 lingurite) sunt adaugate imediat dupa clatirea cestii, inainte ca aceasta sa se racesca.
• inaintea infuzarii, frunzele sunt inmuiate cu cateva picaturi de apa fierbinte, eliberandu-se aroma ceaiului, ce trebuie adulmecata inaintea adaugarii restului de apa; alta modalitate de inmuiere este turnarea apei fiebinti si scurgerea ei imediat dup aceea;
• infuzarea – calitatea apei este foarte importanta; cea mai portivita apa este cea de izvor cu un continut potrivit de minerale (apa de la robinet si apa distilata nu sunt indicate). Temperatura apei si timpul de infuzare se stabileste in functie de tipul de ceai:
- pentru ceaiul verde: temperatura apei trebuie sa fie sub punctul de fierbere; cu cat temperatura este mai scazuta (60, chiar 50 de grade Celsius), cu atat timpul de infuzare poate fi mai lung si aroma va fi mai puternica, fara a deveni si amara; - ceaiul oolong se recomanda a fi infuzat 3 minute la 80 de grade Celsius; - ceaiul negru se infuzeaza 3 minute la 85 de grade Celsius; - ceaiul pu-erh: se foloseste apa la 100 de grade Celsius, lasand la infuzat intre 3 si 5 minute.
• cand infuzia este gata, se acopera cu capacul; se ridica gaiwanul cu mana stanga, apuncand farfurioara; se trece in mana dreapta si se toarna intr-o carafa mica, miscand usor pozitia capacului si tinand gaiwanul cu degetul mare plasat pe capac si restul degetelor sustinand farfuria.
• daca frunzele sunt intregi si de buna calitate, se poate obtine si o a doua si a treia infuzie, imediat dupa prima.
Metoda gongfu dateaza din aceeasi perioada ca si metoda gaiwan. Se folosesc ceainice mici de ceramica nesmaltuita asezate in boluri intinse. Metoda este similara cu cea gaiwan, insa nu se recomanda a se folosi la prepararea ceaiurilor neoxidate datorita proprietatilor ceramicii cu proprietati izolatoare din care este facuta vesela.

Metoda japoneza
Chanoyu, ceremonia japoneza a ceaiului, este o traditie influentata de budismul Zen. Estetica ceremoniei presupune rafinament, simplitate, suavitate. La prepararea ceaiului se folosesc chadōgu (unelte de ceai) si matcha (ceai verde sub forma de pudra). Pasii ceremoniei: curatarea bolurilor, fierberea apei, servirea musafirilor cu dulciuri apoi prepararea ceaiului si servirea ceaiului: - in chawan (recipientul in care se serveste ceaiul) se pune pulberea de ceai (matcha); - peste matcha se toarna apa fiebinte si se amesteca bine folosind un pamatuf de bambus (chasen); - plecaciuni sunt schimbate intre gazda si musafir in momentul primirii bolului cu ceai; - musafirul ia chawanul cu man dreapta si il aseaza in palma stanga; apoi il roteste in sensul acelor de ceasornic de trei ori inainte sa soarba ceaiul; - cand musafirul a treminat de baut, trebuie sa laude cu voce tare ceaiul; - cu mana dreapta, el trebuie sa stearga chawanul in partea in care l-a atins cu buzele ; - chawanul este intors in sens invers acelor de ceasornic si inapoiat gazdei.
In mod traditional, ceremonia are loc in camere asternute cu tatami, iar gazda, fie ea barbat sau femeie, poarta chimono.

Metoda marocana
In Maroc, ceaiul reprezinta simbolul ospitalitatii si este preparat si servit de capul familiei sau de fiul sau cel mai mare. De cele mai multe ori se foloseste ceai verde (mai ales Gunpowder). Se pregatesc doua ceainice in acelasi timp si in fiecare se pun frunze de ceai; frunzele se clatesc cu apa fierbinte, care se scurge imediat. Peste ceaiul verde inmuita se pune menta si relativ mult zahar, apoi se toarna apa clocotita. Dupa cateva minute, gazda sau cel care prepara ceaiul, amesteca si gusta bautura, adaugand zahar sau meta daca este necesar. Cand ceaiul este gata, gazda ridica ambele ceinice si toarna in pahare asezate pe o tava gravata de metal. Se sevesc trei infuzii, din ce in ce mai dulci; dupa a treia, este politicos din partea musafirului sa-si anunte plecarea.

Metoda englezeasca
Ceaiul este preparat urmand cu strictete urmatorii pasi:
• incalzirea ceainicului;
• adaugarea frunzelor de ceai, cate o lingurita pentru fiecare persoana si una in plus “pentru ceainic”;
• turnarea apei fiebinti, dar nu clocotite peste frunze si infuzarea timp de 3-5 minute;
• amestecarea continutului cu o miscare circulara a ceainicului.
Musafirilor li se pune la dispozitie si lamaie, lapte si zahar.

Metoda ruseasca
Ceaiul rusesc se prepara folosind un samovar.
• se prepara o infuzie concentrata de ceai intr-un ceainic;
• se toarna intr-o ceasca putin din ceaiul concentrat si se dilueaza cu apa calda din samovar.


Metoda ruseasca
Ceaiul rusesc se prepara folosind un samovar.
• se prepara o infuzie concentrata de ceai intr-un ceainic;
• se toarna intr-o ceasca putin din ceaiul concentrat si se dilueaza cu apa calda din samovar.
Răspuns cu citat
  #2 (permalink)  
Vechi 11 apr 2011, 17:51:27
anqutz's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 30 sep 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 35
Dieta: alimentatie sanatoasa
Date: 166cm, 53kg
Mesaje: 22.594
Aprecieri acordate: 2.039
Am fost apreciat(a) de 3.087 ori in 2.008 mesaje
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Ft interesant articolul. Stiu de la un prieten ca oolongul intensifica arderile. Nu stiu daca ai incercat pu-erhul insa miroase a oua stricate si are gust asemenea. Am gustat de la un amic care adusese din Austria unul vechi de 25 de ani...
Răspuns cu citat
  #3 (permalink)  
Vechi 11 apr 2011, 21:52:29
AnnaIulia's Avatar
(meniuri, evolutie)
Vreau să intru-n gaşcă...Vreau să intru-n gaşcă...
Merite:
 
Data înregistrării: 02 apr 2011
Locaţie: Brasov, Romania
Dieta: din toate dar putin
Date: 150cm, 70kg
Mesaje: 63
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 2 ori intr-un mesaj
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

De cand am inceput sa ma las de cafea (cat de cat),si m-am bagat pe ceaiuri am zis ca totusi ar fi interesant sa stiu macar putin despre cultura ceaiului.Adevarul e ca a meritat.Din pacate nu am avut ocazia sa gust aceste ceaiuri pentru ca la noi in Romania sunt mai greu de gasit.In schimb am baut Matcha ceai verde de la o prietena si are gust destul de bun.Si-a comandato de pe net de pe un site cu produse ecologic.
In rest toate ceaiurile originale japoneze si chinezesti ajuta la arderea grasimilor si la o buna functiune a organismului

Ultima dată editat de Regulament; 11 apr 2011 at 22:15:36. Motiv: Incalcare regulament: link extern interzis/publicitate
Răspuns cu citat
  #4 (permalink)  
Vechi 12 apr 2011, 08:57:22
anqutz's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 30 sep 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 35
Dieta: alimentatie sanatoasa
Date: 166cm, 53kg
Mesaje: 22.594
Aprecieri acordate: 2.039
Am fost apreciat(a) de 3.087 ori in 2.008 mesaje
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Citat:
Anterior postat de AnnaIulia Vezi mesajul
De cand am inceput sa ma las de cafea (cat de cat),si m-am bagat pe ceaiuri am zis ca totusi ar fi interesant sa stiu macar putin despre cultura ceaiului.Adevarul e ca a meritat.Din pacate nu am avut ocazia sa gust aceste ceaiuri pentru ca la noi in Romania sunt mai greu de gasit.In schimb am baut Matcha ceai verde de la o prietena si are gust destul de bun.Si-a comandato de pe net de pe un site cu produse ecologic.
In rest toate ceaiurile originale japoneze si chinezesti ajuta la arderea grasimilor si la o buna functiune a organismului
Cum sa nu gasesti? Nu stiu in Brasov, dar eu in Bucuresti stiu cel putin 4 ceainarii de unde poti lua absolut orice sortiment de ceai vrei. Costa ceva bani, insa merita.
Răspuns cu citat
  #5 (permalink)  
Vechi 12 apr 2011, 10:23:51
AnnaIulia's Avatar
(meniuri, evolutie)
Vreau să intru-n gaşcă...Vreau să intru-n gaşcă...
Merite:
 
Data înregistrării: 02 apr 2011
Locaţie: Brasov, Romania
Dieta: din toate dar putin
Date: 150cm, 70kg
Mesaje: 63
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 2 ori intr-un mesaj
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Am fost la vreo 3 farmacii naturiste si cand le-am zis de oolong si pu-erh,sau uitat alea la mine de parca vorbeam limbi straine.Dar o sa mai caut, daca zici tu ca in Bucuresti exista tre sa fie si in Brasov
Răspuns cu citat
  #6 (permalink)  
Vechi 12 apr 2011, 10:29:53
anqutz's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 30 sep 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 35
Dieta: alimentatie sanatoasa
Date: 166cm, 53kg
Mesaje: 22.594
Aprecieri acordate: 2.039
Am fost apreciat(a) de 3.087 ori in 2.008 mesaje
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Citat:
Anterior postat de AnnaIulia Vezi mesajul
Am fost la vreo 3 farmacii naturiste si cand le-am zis de oolong si pu-erh,sau uitat alea la mine de parca vorbeam limbi straine.Dar o sa mai caut, daca zici tu ca in Bucuresti exista tre sa fie si in Brasov
Pu-ehr nu am vazut nici la noi, insa oolong bea iubi. Libraria Carturesti aveti acolo?
Răspuns cu citat
  #7 (permalink)  
Vechi 12 apr 2011, 21:45:22
AnnaIulia's Avatar
(meniuri, evolutie)
Vreau să intru-n gaşcă...Vreau să intru-n gaşcă...
Merite:
 
Data înregistrării: 02 apr 2011
Locaţie: Brasov, Romania
Dieta: din toate dar putin
Date: 150cm, 70kg
Mesaje: 63
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 2 ori intr-un mesaj
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Da avem una si in Brasov
Răspuns cu citat
  #8 (permalink)  
Vechi 18 sep 2011, 12:20:00
Poofy Girl's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 12 feb 2010
Locaţie: Piatra Neamţ, Romania
Vârsta: 36
Dieta: Criză financiară!
Date: 175cm, 110.8kg
Mesaje: 344
Aprecieri acordate: 84
Am fost apreciat(a) de 110 ori in 66 mesaje
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Ce mă bucur să găsesc topicul ăsta! I'm a tea freak!
__________________
"A goal is a dream with a deadline!" (Napoleon Hill)

Ultima luptă cu kilogramele:
START: 04.02.2017 - 121 kg
Target 20.07.2017 - 105 kg
Target 01.09.2017 - 95 kg
Target 01.12.2017 - 80 kg

TARGET FINAL: 01.02.2018 - 75 kg (greutatea de acum 10 ani)

[vechi] Vreau să pot sta din nou picior peste picior! Jurnal de pufoasă
Răspuns cu citat
  #9 (permalink)  
Vechi 26 sep 2011, 16:44:29
AnnaIulia's Avatar
(meniuri, evolutie)
Vreau să intru-n gaşcă...Vreau să intru-n gaşcă...
Merite:
 
Data înregistrării: 02 apr 2011
Locaţie: Brasov, Romania
Dieta: din toate dar putin
Date: 150cm, 70kg
Mesaje: 63
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 2 ori intr-un mesaj
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

si mie imi place la nebunie ceaiul !!!
Răspuns cu citat
  #10 (permalink)  
Vechi 26 sep 2011, 17:01:53
anqutz's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţă SeniorSlăbuţă Senior
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 30 sep 2009
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 35
Dieta: alimentatie sanatoasa
Date: 166cm, 53kg
Mesaje: 22.594
Aprecieri acordate: 2.039
Am fost apreciat(a) de 3.087 ori in 2.008 mesaje
Implicit Re: Invitatie la ceai (aproape totul despre ceai)

Citat:
Anterior postat de AnnaIulia Vezi mesajul
si mie imi place la nebunie ceaiul !!!
Ai gasit oolong si puh-er? Am baut acum o luna un puh-er macerat sub pamant cu coaja de portocala. A fost delicios, desi initial respingeam ideea de a bea ceai asa de maturat.
Răspuns cu citat
Răspunde

Informatii despre slabit
ceai, ceai alb, ceai galben, ceai negru, ceai oolong, ceai verde, frunze ceai, preparare ceai, servire ceai

Opţiuni subiect

Reguli de postare
BB code este Pornit
emoticoanele sunt Pornit
Codul [IMG] este Pornit
Codul HTML este Oprit
Trackbacks are Oprit
Pingbacks are Oprit
Refbacks are Oprit
Nu poţi deschide subiecte noi
Nu poţi să răspunzi la mesaje
Poţi să publici ataşamente
Nu poţi să-ţi editezi mesajele

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimul mesaj
Ceai Sveltaflor Ralluuk Slabire prin Metode Naturiste 7 01 iun 2013 18:55:33
Ceai alb Slabuta Slabire prin Metode Naturiste 9 23 mar 2012 08:29:55
Ceai verde chinezesc vs ceai verde simplu sunshine Slabire prin Metode Naturiste 26 25 ian 2012 16:15:24
Ceai verde Slabuta Slabire prin Metode Naturiste 49 29 sep 2010 14:31:45
Ceai de urzici ioana_50 Slabire prin Metode Naturiste 0 08 mar 2010 15:16:58

Mesaje noi in forum de slabit Slabute.ro
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Calculator calorii (clic aici)
Poziţionare:
Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Subiecte noi
Subiecte interesante
Ultimele articole