Prezentare Calculator Nutriţional Slăbuţe - Partea 1Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt Resposnabil Calculator nutriţional Susţin Slăbuţe - Widgets si insigne! Slabute Concurs - Sanatate, premii si distractie! Slăbuţe TV - Televiziunea slăbuţelor

De la anorexie la alimentie sanatoasa

Gaseste prietenii din orasul tau! Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin
Cluj Constanta Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Hunedoara Ialomita Iasi Bucuresti Maramures Mehedinti Mures Neamt Olt
Prahova Salaj Satu-Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Vaslui Valcea Vrancea
Prima Petitie Nationala pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa deja a fost semnata de catre 66338 oameni.
In total sunt necesare peste 100.000 de semnaturi. Fii voluntar si participa in campania de strangere de semnaturi, clic aici.
Bine ai venit pe Slăbuţe, comunitatea care în 2008 a pus bazele mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România! Am creat pentru tine o comunitate unică şi specială. Într-o atmosferă civilizată, alături doar de oameni de calitate si cu o vastă experientă în domeniul stilului de viaţă sănătos, corect şi imparţial vei putea învăţa şi împărtăşi experienţele tale despre sănătate, alimentaţie, sport, stil de viaţă, slăbit sănătos şi alte întâmplări interesante din viaţa ta. Daca îţi pasă de viitorul ţării noastre şi a celor din jur, poţi contribui alături de noi într-un mod responsabil la promovarea stilului de viaţă sănătos, fie prin recomandarea comunităţii, fie prin relatarea celor învăţate pe Slăbuţe. Dacă ne vizitezi pentru prima dată, îţi recomandăm să citeşti ghidul începătorilor.
Pentru ca să te înregistrezi, clic aici. Succes!
Răspunde
 
Opţiuni subiect
  #11 (permalink)  
Vechi 02 apr 2011, 21:57:46
princess95's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 10 oct 2010
Locaţie: Causeni, Moldova
Dieta: personalizata
Date: 168cm, 42.2kg
Mesaje: 327
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Cristina citind acest subiect in fiecare zi ma calmez
Răspuns cu citat
  #12 (permalink)  
Vechi 02 apr 2011, 22:40:21
CrisetenO's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 16 sep 2010
Locaţie: Darmstadt, Germania
Vârsta: 38
Date: 161.5cm, 54.0kg
Mesaje: 876
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 45 ori in 26 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Salut fetelor, va multumesc din toata inima pentru sustinere! Am sa continui cu seria acestor mesaje. Ma gandeam ca in urmatoarele episoade sa vorbesc despre urmatoarele subiecte:

Anorexia si sportul excesiv: pericolul fracturilor si al ruperilor musculare
De la anorexie la bulimie si binge eating
Terapia de grup

Ma gandeam sa le pun chiar in ordinea asta, dar uite, ma gandesc ca poate ati vrea sa le pun in alta ordine. Aveti preferinte sau sugestii? Cu mult drag,

Cristina
__________________
Reteta mea preferata din post: http://concurs.slabute.ro/reteta-pre...CrisetenO.html

Jurnalul meu: E greu sa te opresti din slabit... http://forum.slabute.ro/jurnale-slab...teno-6331.html
CrisetenO, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1862 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1345 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #13 (permalink)  
Vechi 02 apr 2011, 23:00:42
GinaViesianu's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 31 ian 2011
Locaţie: timisoara, Romania
Vârsta: 35
Date: 165cm, 57.3kg
Mesaje: 346
Aprecieri acordate: 2
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

tot ce ai scris aici este extrem de folositor...iar mie mi-a atras atentia subiectul "de la anorexie la bulimie si binge eating"...il astept cu nerabdare...si sa stii k efortul tau inseamna mult...multumesc
Răspuns cu citat
  #14 (permalink)  
Vechi 03 apr 2011, 07:26:36
Alexandra Andreea's Avatar
(meniuri, evolutie)
Slăbuţa cu vechimeSlăbuţa cu vechime
Merite:
 
Data înregistrării: 06 feb 2011
Locaţie: Galati, Romania
Vârsta: 32
Dieta: In cautarea echilibrului! (Montignac personalizat)
Date: 170cm, 57kg
Mesaje: 2.637
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Si eu cred ca al doilea subiect e mai interesant si oarecum mai important! Scrie-l pe acela primul!
Alexandra Andreea, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Foarte activ, este de 2266 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1749 kcal/zi. Pentru a slăbi 3 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1492 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #15 (permalink)  
Vechi 08 apr 2011, 11:53:04
CrisetenO's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 16 sep 2010
Locaţie: Darmstadt, Germania
Vârsta: 38
Date: 161.5cm, 54.0kg
Mesaje: 876
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 45 ori in 26 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Dragele mele,

A venit si vremea sa incep cu urmatorul capitol. La cererea voastra, vom vorbi de data asta despre trecerea de la o extrema la alta, de la anorexie la Binge Eating si bulimie. Mai intai insa sa ne uitam ce anume inseamna anorexia si ce inseamna bulimia. E important sa ne dam seama ca nici una, nici alta nu au de-a face in mod direct cu pofta de mancare, desi in forma ei cea mai de baza bulimia poate proveni din, sa zic asa, lacomia. Si anorexia si bulimia se numesc si "nervosa" pe numele stiintific, tocmai pentru ca se caracterizeaza printr-un caracter compulsiv, care nu are nimic de-a face nici cu ratiunea si nici cu instinctul.

La anorexie ne infometam. In mintea noastra asociem numarul oaselor vizibile cu siguranta personala si uneori si cu frumusetea. Vedem in fiecare rotunjime un dusman al perfectiunii noastre, care trebuie sa dispara. Elementul principal este controlul asupra fiecarei parti din dieta si fiecarui element care tine de noi. Pentru mine de exemplu controlul asupra mancarii s-a extins si asupra altor subiecte legate de persoana mea, precum felul de a invata, punctualitatea, toleranta fata de flexibilitatea si de ingaduinta altora. Anorexicul nu intelege, si nu poate aprecia valoarea, linistii si a repaosului, pentru ca in sine e o perioada de predare a controlului si nesiguranta si nefericirea ies la suprafata de sub masca de control.

Bulimia
(cuvant care provine din traducere directa a expresiei"foame de bou") apare atunci cand exista momente in care controlul se pierde complet in ceea ce priveste mancarea. E ca o perioada de nebunie, de inconstienta, pe care o numim binge eating in englezeste (binging, pe scurt) sau hai sa-i zicem infulecare in romaneste. Pentru ca sa ne putem da seama cat de necontrolat este acest impuls de a infuleca, uite, exista oameni care au acest impuls noaptea. Adica va ganditi la cum merge un somnambul... asa e si la acesti oameni, care se scoala noaptea si incep sa infulece. Ba chiar dimineata nici nu-si mai dau seama si nici nu-si aduc aminte ce au mancat si cand!

Bulimia insa se aseamana cu anorexia la sentimentul de vinovatie. Odata ce nebunia trece, apar momentele de remuscare, apare aceeasi teroare ca la anorexie. Cateodata teroarea nu este asociata cu dorinta de a fi slab(a), ci e o oroare de ce a fost consumat intr-o perioada relativ scurta de timp, o dorinta de curatare a organismului. Procesul de curatare se numeste "purging" (mi se pare un cuvant foarte, foarte potrivit, pentru ca e intr-adevar perceput de bulimice drept o curatare, o purificare). Si in cazul bulimiei deci apare o groaza de mancare, pentru ca aici se asociaza tentatia si crizele (si noi ca bulimice nu avem nici un pic de control asupra crizelor in care infulecam) cu mancarea. In perioada de purificare bulimicele incearca sa scoata din organism ceea ce au mancat (daca se poate chiar imediat, daca nu, cel mult la cateva ore, cat mancarea nu a fost complet procesata). Cum incearca/reusesc sa faca asta? Exista mai multe strategii, de la provocarea vomei pana la diuretice, laxative, clisme si post negru (aceasta din urma este forma de bulimie care apare in orice caz la anorexice, si care in general se combina si cu voma).

Dar bulimia nu apare numai la anorexice. Ea poate aparea si dintr-o lacomie initiala, cand vrem de fapt sa mancam si sa ne bucuram de mancare, dar sa ramanem subtirele. La inceput bulimicele pot incerca acest proces asa cum incearca o tigara cu colegii. Acest proces insa nu se numeste bulimie atata timp cat partea de infulecare se face in mod constient -- din pofta.

5. De la Anorexie la Binge Eating si bulimie

La anorexie nu mai simtim pofta de mancare. Incetul cu incetul instinctul de a manca se atenueaza, si in schimb in locul foamei ne umplem de ... frica. Nu frica, mai bine zis groaza de mancare. Daca vedem mancare grasa, ni se pare ca simtim uleiul undeva in gat, sufocandu-ne. Daca vedem paste fainoase, orez, macaroane, vrem sa o stergem in partea cealalta. Exista doua motive pentru care apar aceste reactii.

Prima reactie este frica si starea nervoasa pe care aceasta o provoaca. Orice mancare, stim foarte bine, ingrasa. Ca anorexice, avem o oarecare scara de prioritati, alimente permise, cateodata permise si nepermise. Alimentele permise sunt: apa, frunzele de salata, si apoi cu moderatie: rosiile, merele, castravetii, morcovii, lamaile. Alimente cateodata permise: conopida, broccoli, varza, supa limpede, branza (rar), iaurturi degresate. Alimente nepermise: orice altceva. La cele mai daunatoare alimente trecem: uleiul (800 kcal/100 ml), nucile, orice produse fainoase. Confruntarea cu un aliment nepermis este de fiecare data un moment de tensiune, chiar daca uneori nici nu ne dam seama de asta.

Vi s-a intamplat, ca anorexice, sa intrati intr-o camera si sa vreti imediat sa iesiti? Cautati cu atentie in jur: de obicei cauza poate fi chiar si un miros de prajeala, sau o indicatie ca s-ar manca prajituri, sau mirosul de sampanie (sampania este ceva pe care cei din jur te obliga sa-l bei, ca sa sarbatoresti – deci daca te prinde momentul in camera, esti pierdut).
Pentru a va putea controla anorexia este important sa rationalizati instinctul de teama. Primul pas e a intelege ce anume simtim si de unde provin aceste sentimente. Al doilea pas e incercarea de a suporta, de a cauta acea situatie de echilibru despre care am mai vorbit in capitolele precedente.

A doua reactie este nevoia de mancare si, intr-adevar, pofta. Deja de dupa primele luni de anorexie, corpul nostru devine din ce in ce mai slabit. E suprasolicitat tot timpul, de aceea nici nu prea poate da semnale de alarma (si in plus creierul merge foarte, foarte incet cand nu mananci: ca si cand ai fi luat un somnifer care te-a buimacit cu desavarsire).

Atata timp cat primul instinct e mai puternic decat al doilea, se cheama ca suntem anorexice. Desi ne e foame, desi ne e pofta, desi organismul cere cu disperare de mancare, ne controlam pana la infometare deplina, si suntem in stare sa fugim de toata lumea ca sa nu trebuiasca sa mancam.

Dar de obicei in anorexie apare la un moment dat un moment de pivot. Poate sa fie din cauza ca pacientul cu anorexie este depistat de un medic, si pus la ingrasare fotata. Poate sa fie din cauza ca presiunea parintilor sau a rudelor de a readuce persoana anorexia la o alimentatie normala este prea brusca si intensa. Poate sa fie pur si simplu dintr-o cedare nervoasa. Insa momentul de pivot este momentul in care cele doua reactii ale anorexicului fata de mancare dau o lupta crancena. Apare sentimentul de confuzie: stresul care se pune pe bietul pacient este mult prea sever pentru organismul lui ametit de foame si de slabiciune. Noi, anorexicele, parem foarte capoase, foarte incapatanate, foarte aspre in controlul de sine, dar de fapt nu suntem. De fapt totul este o fatada, in spatele careia se ascunde o groaza de nedescris de a ne ingrasa, si un efort de a NU intra in conflicte cu nimeni (pentru ca nu avem energia sa ne luptam: fiecare celula din corpul nostru este deja angajata intr-o lupta disperata sa separam instinctele corpului nostru cu ceea ce percepem, astfel ascunzandu-ne de senzatiile de foame, oboseala, slabiciune, etc). Si deci ce se intampla atunci cand conflictul ne izbeste in fata, pornind din partea unui doctor sau a familiei? Corect, intram intr-o stare de confuzie.

De fapt ce vrem? Pai vrem sa dispara presiunea de pe capul nostru, vrem sa-i multumim pe toti. Cum putem sa-i multumim? Trebuie sa mancam „normal”. Numai ca noi de fapt nu mai stim ce e aceea normal. Pentru noi, normal e sa mancam o data pe zi, maxim 200-300 kcal si asta ne umple. Ba chiar trebuie sa facem sport ca sa nu ne ingrasam. Nici nu ne putem inchipui cum arata un meniu de 800 kcal... pai in conditiile acestea e de mirare ca nu stim ce vrea lumea de la noi? Se spun cuvinte ingrozitoare in jurul nostru: „kilograme”, „cartofi”, „paine”, „prajituri”, urmate de expresii si mai teribile: „ar trebui sa mai pui pe tine vreo 10 kg” (asta provoaca lesinuri daca e primita pe stomacul gol).

Am mai vorbit de cele doua instincte: teama si pofta. In starea de dezechilibru care apare in urma acestei presiuni care vine din jurul nostru, reactia e imediata: teama se transforma intr-o stare de deznadejde, o stare aproape de nebunie. Presiunea e imensa. E mai cumplit decat o tortura pentru noi. E ca si cand am sta in mijlocul unei arene, si cei din jur arunca in noi nu cu pietre ci cu bolovani din toate directiile. E de mirare ca, incapabile de a ne apara pentru ca nici macar nu stim de unde vin loviturile, incepem sa mancam?

Sa fim limpezi la faza asta. Motivul pentru care mancam nu este foamea. Exista bineinteles o parte din noi care pofteste ceea ce mancam, desi mancam asa de repede ca nici nu ne dam seama. Asta e si marea tragedie. Da, noi avem nevoie de aceasta mancare, dar nu o vrem. Partea de teama dinauntrul nostru transforma gustul prin autosugestie: mancam ca sa atenuam conflictele, sa nu trebuiasca sa mai luptam. Si cand se linisteste presiunea exterioara, teama de mancare apare din nou, si odata cu ea apare o vinovatie incredibila, care ne duce la extreme. Plangem si suntem crispate: am mancat, da, am mancat lucruri nepermise, am mancat (in mintea noastra) mii si mii de kcal, noi, care nici cu 5 kcal nu trecem peste totalul nostru zilnic. Am pierdut controlul si imediat mintea noastra se gandeste: dar ce se intampla daca mai intru in aceasta stare din nou? Sportul -- prietenul nostru foarte bun si obsesia nr. 1 -- nu ne mai poate ajuta. Deci ce ramane de facut?

Unele dintre noi incep sa-si provoace voma. Sa trecem putin prin efectele secundare ale provocarii vomei. In general, apar simptome de exemplu arsuri in gat (de la sucul gastric), arsuri la gingii, eroziunea smaltului dintilor (practic ne ardem/ne digeram dintii), Acum, daca ne provocam voma incercand sa ne bagam degetele in gat, raman acolo (intr-o zona deja afectata de sucul gastric) si leziuni, adica zgarieturi si rani, care se infecteaza. Se umfla glandele salivare, se umfla esofagul. Daca provocam voma altfel (nu scriu cum ca sa nu dau idei), apar oricum stari de dezhidratare, un reflux gastric cronic dupa mancare (chiar mancarea normala, cand nu suntem la infulecare: organismul se invata sa dea mancarea afara deci o face si fara sa-i zicem noi), ulcere peptide (va rog chiar sa dati un search pe internet sa vedeti cum arata), constipatie, si chiar INFERTILITATE (nu mai puteti avea copii!)

Si pe deasupra va si ingrasati, pentru ca in loc sa digerati mancarea si apoi sa aruncati deseurile, aruncati acidul gastric, care va ajuta sa o digerati. Si intr-adevar... va ingrasati! Frumos, nu? Daca ati lasa mancarea in stomac macar nu ati pune-o pe voi...

Alte metode de a scapa de mancarea ingerata includ: sportul excesiv drept pedeapsa (vedem despre asta si in capitolul urmator), postul negru (o zi mancam la infulecare, o zi nu mai mancam), laxative, diuretice, etc.

Cum putem sa iesim din acesti cerc vicios?

1. Ingaduinta. Primul pas este sa incercam sa nu ne provocam voma si nici sa nu trecem automat la auto-pedepsire. Trebuie sa scapam de starea de anxietate si sa acceptam ca vom cadea din cand in cand in ispita. Mai intai e bine sa nu aproximam cate kcal am mancat. Daca ne obsedeaza sa stim ce am mancat e bine sa calculam kcal cu adevarat (de exemplu eu am avut o perioada in care imi era groaza ca mananc peste 900 kcal pe zi: de fapt mancam 600). E ok sa incercam sa facem sport, dar nu mai mult decat o ora de sport dupa un episod de infulecare. Pentru linistire trebuie sa reusim sa trecem de primele cateva ore dupa episodul de infulecare fara sa luam nici un fel de actiune. De aceea e bine sa gasim o actiune care sa ne distraga si sa ne ocupe timpul. Pentru mine, de exemplu, aceasta ar fi brodatul sau scrisul (cand intr-adevar nu ma mai gandesc la altceva). Pentru altii ar putea fi un alt tip de lucru manual, vizionarea serialului preferat, desenatul, vorbitul cu amicii pe facebook. Nu va fie teama: odata ce trece momentul de criza (infulecarea) si momentul de panica de dupa aceea, e mai bine. Rugati-va mult lui Dumnezeu, cititi Psalmi si ganditi-va ca nu sunteti singure. Puteti apela fara teama si la terapia de grup (care va fi discutata in capitolele urmatoare).

Veti vedea ca si episoadele de criza se raresc daca reusiti sa controlati starea de anxietate. De ce? Pentru ca, dupa cum am discutat, momentul de infulecare provine din presiunea exterioara. Anxietatea pune presiune, deci ... corect, criza vine mult mai repede si e mult mai devastatoare. E bine de fiecare data sa ne facem un soi de calendar, in care sa punem episoadele de criza si momentele in care ne-am provocat voma sau ne-am purificat apoi (si cum ne-am purificat). Daca incercam sa exersam ingaduinta cu noi insine, vom vedea ca incidentele se raresc.

E foarte important sa vizualizam progresul crizelor de infulecare, pentru ca, fiind anorexice, avem increderea in noi insine sub pamant, nu la pamant. Trebuie sa vedem, atunci cand incercam sa fim ingaduitoare si deci atunci cand ne hotaram in mod constient sa NU MAI VOMAM, ca acest lucru, acest mare sacrificiu (pentru ca e un sacrificiu urias pt. o anorexica sa accepte ca a mancat si sa nu faca nimic impotriva substantelor din corpul ei!) ne ajuta de fapt sa ne controlam!

2. Reflexia. Al doilea pas este realizarea ca infulecarea nu are legatura cu pofta. Trebuie sa gasim motivul pentru care ne infulecam, pentru ca in felul asta putem sa prevenim in mod rational aparitia poftelor si vom putea sa ne dam seama cand se apropie momentul de criza. Acest proces, rationalizarea adica, este foarte dificil, pentru ca de obicei suntem intr-un stres continuu. E bine sa intram in reflexie in momentele de calm, pentru ca atunci avem o oarecare distanta de instinctele noastre. Atentie: nu dati vina numai pe mediul inconjurator. E adevarat ca o parte din presiune vine din exterior, dar de fapt reactia e a noastra, deci felul in care procesam presiunea e cheia!

Uite cateva puncte de plecare in procesul de reflexie:

-- Cand pot sa spun cu siguranta ca eram calma?
-- Ce s-a intamplat dupa aceea?
-- Ce am simtit in ultimul ceas (inainte sa ma apuc sa infulec)? Am simtit ca se ridica nivelul tensiunii din jur? Mi-a fost teama de ceva? Am primit o vizita? La ce m-am gandit?
-- Ce am facut cand m-a apucat criza? M-am dus la bucatarie, sau am mancat ce-am gasit in locul unde ma aflam? De ce am ales alimentele pe care le-am mancat si nu pe altele?
-- Ce au facut cei din jurul meu? Au legatura ei cu momentul de criza si cu oprirea ei? (M-am oprit cand a plecat mama de acasa?)
-- De ce m-am oprit?

3. Anticiparea crizelor. Odata ce suntem stapane pe momentul crizei, putem incerca deja sa limitam consumul din timpul crizelor. Strategia depinde foarte mult de rezultatul reflexiilor de la pasul 2, deci nu pot sa va dau o reteta a succesului. Insa uite cateva sfaturi:

-- Daca observati ca mancati tot ce exista in camera, cea mai buna strategie e sa va mutati in alta camera, plina de alimente mai sanatoase: morcovi, rosii, ardei, mancarica de mazare, pui rece la cuptor (trebuie sa fie multa mancare), supa (multa supa, da, pentru ca adauga volum si deci ne vom opri mai repede), salata cu multe foi. Trebuie sa arate totul ca un festin, sa fie imbietor (altfel ne ducem inapoi la prajituri si ... atata ne trebuie),
-- Daca observati ca mancati atunci cand se pomeneste un anumit subiect, incercati sa vorbiti cu cei din jur sa nu-l mai pomeneasca. Daca e vorba despre mancare si initiatorii sunt parintii, s-ar putea insa sa fie mai dificil. E insa important in cazul acesta sa marturisim ca infulecam si apoi ne provocam voma, sa le aratam ranile din gat, si in felul acesta parintii vor inceta sa puna presiune pe noi.
-- Daca observati ca exista ceva care va linisteste aproape instantaneu (de exemplu convorbirea cu prietena cea mai buna, vizionarea telenovelei preferate), e clar: cum simtiti criza, va duceti tinta acolo, echipate cu o mega-salata pe care trebuie sa o aveti la indemana, si care trebuie sa contina in mod obligatoriu si grasimi si proteine (ulei mult, pui, ton, branza) si cu 1/2 de bagheta integrala (de obicei pofta nu se duce imediat, insa odata ce incepe conversatia cu prietena si telenovela, vom vedea ca ritmul de infulecare incetineste pana se opreste.)
-- Evadarea din casa (mersul la plimbari foarte lungi) poate sa ajute enorm. Plecati fara bani, fara nici un fel de mancare, si nu va intoarceti in urmatoarele 2-3 ore, cand pofta va fi atenuata.

4. Prevenirea crizelor. Acesta e un pas foarte dificil, ultimul pas. Odata ce stim cum sa le atenuam, odata ce avem incredere in noi insine, trebuie sa facem insa si acest pas. Cum prevenim crizele? Trebuie sa sapam la radacina, sa eliminam cauza crizelor. Rationalizarea trebuie sa joace aici un rol dublu: incercam acum sa aprofundam cauzele (odata cu atenuarea crizelor vom fi mai calme, deci e mai usor sa meditam asupra acestui subiect), si in acelasi timp incercam sa aprofundam solutiile potrivite pentru noi insene.

-- De exemplu: trebuie sa ne dam seama cat din ceea ce vor parintii este rational. Aici intervine subiectul alimentatiei sanatoase. Trebuie sa ne dam seama ca o dieta cu 1500 kcal pe zi este ceva normal chiar fara nici un fel de activitate fizica, si trebuie sa vrem sa ajungem acolo. Prevenim deci crizele printr-o alimentatie sanatoasa, care sa elimine presiunea. Mancam MD foarte bogat (500 kcal), dupa principiul ca trebuie sa mancam cat mai mult pana sa apucam sa ne razgandim. Pranzul -- din nou foarte bogat (aici e bine sa ne uitam si in jur, si sa mancam o portie normala dintr-o mancare normala). La cina e ok sa mancam la inceput mai putin, DAR NU AVEM VOIE SA SARIM CINA!
-- Trebuie sa ne dam seama daca reactia de infulecare provine dintr-un stres in gen examene la facultate, etc. Daca motivul infulecarii este stresul, putem sa prevenim episoadele de criza invatand mai din timp, cautand ajutor la invatat, si in fine, golind casa de alimente nesanatoase si usor de mancat in perioadele de examen (nici macar un bulimic nu poate sa manance grau crud, mult spanac crud, etc)

Cel mai important: trebuie sa nu pierdem din vedere ca nici bulimia nici anorexia nu sunt sanatoase. Amandoua ucid. Amandoua provoaca o stare de nefericire constanta. Trebuie sa vrem sa ne vindecam, sa ajungem la un echilibru si sa-l mentinem pe cat posibil!

Cu mult drag,

Cristina
__________________
Reteta mea preferata din post: http://concurs.slabute.ro/reteta-pre...CrisetenO.html

Jurnalul meu: E greu sa te opresti din slabit... http://forum.slabute.ro/jurnale-slab...teno-6331.html
CrisetenO, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1862 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1345 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]

Ultima dată editat de CrisetenO; 08 apr 2011 at 11:55:20.
Răspuns cu citat
  #16 (permalink)  
Vechi 08 apr 2011, 13:51:01
princess95's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 10 oct 2010
Locaţie: Causeni, Moldova
Dieta: personalizata
Date: 168cm, 42.2kg
Mesaje: 327
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Cristina
Kiar sunt super Utile subiectele tale
Astept altele Ai dreptate si kiar vrem sa ne vindecam.....impreuna
Răspuns cu citat
  #17 (permalink)  
Vechi 09 apr 2011, 15:31:58
lauradachman's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt în trecere...Slabuta in trecere
Merite:
 
Data înregistrării: 28 mar 2011
Locaţie: Satu Mare, Romania
Vârsta: 30
Dieta: Montignac
Date: 150cm, 62kg
Mesaje: 2
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Buna
Si eu am suferit de anorexie de la varsta de 13 ani si jumatate pana la 17 ani
Ma regasesc in multe lucruri din ce ai scris in acest articol.....eu faceam cate 5 ore de sport pe zi, luam doar o masa pe zi dar la acea masa mancam mancare gatita si dulciuri. Chiar daca mancam destul de multe calorii, eram constienta si tocmai de aceea faceam atat sport, si nu faceam orice sport, faceam Tae Bo si Zumba, ambele pentru avansati, adica ardeam vreo 400 de kcal numai intr-o ora. Scoala nu ma mai prea interesa, dimineata ma trezeam la 4-5 sa fac sport 2 ore. Veneam de la scoala, dormeam 30-60 minute, mancam si apoi mai faceam 3 ore bune de sport, cateodata si 3 ore jumate, in continuu fara nici o pauza intre ele (imi era si frica sa fac pauza din cand in cand, vroiam sa ard calorii non-stop). La un moment dat am ajuns la 29 de kg cand aveam 15 ani.Mi-am pierdut multi prieteni, aveam certuri dese cu parintii, faceam crize, era groaznic...am umblat la zeci de doctori si psihologi care toti imi ziceau acelasi lucru : trebuie sa ma ingras ( nici nu ma dezvoltasem deloc pana la varsta de 17 ani ) . Eram constienta ca trebuie sa mai pun pe mine cateva kg pana ajung la 40 kg (am 1,50 metri inaltime) dar imi era frica ca nu ma voi opri. De aceea mutl timp oscilam intre 32 kg -35 kg . Intr-un final, anul trecut in octombrie fratele meu a plecat in Cluj la facultate , primul an, iar eu am fost foerte deprimata, nu mai aveam chef de nimic. Si asa am inceput sa ma dezobisnuiesc de sport incat ajungeam sa fac 1 ora de sport la cateva zile....dar din pacate am inceput sa mananc...am luat in greutate mai mult decat vroiam. Intr-un fel este bine deoarece corpul meu si-a revenit, sunt fericita , ies din nou cu prietenii...dar am ajuns in prezent la 60 kg (inaltime 1,50) si sunt disperata. Sport nu prea imi vine sa fac desi ma mai chinui cateodata cu 1 ora/ zi desi mi-am iesit din ritm si obosesc repede....si sunt disperata deoarece vreau sa slabesc 20 kg dar tot aman dietele de slabire. Mi groaza cand ma gandesc ca iar trebuie sa mananc mai putin si nu orice....desi imi doresc foarte mult sa slabesc...imi este rusine de corpul meu, mi rusine sa ies in oras...Am inceput o groaza de diete dar nu am rezistat mai mult de 2 zile .....mie greu....
lauradachman, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1935 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1418 kcal/zi. Pentru a slăbi 10 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ -648 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #18 (permalink)  
Vechi 09 apr 2011, 15:46:17
CrisetenO's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
SUNT RESPONSABIL  
Data înregistrării: 16 sep 2010
Locaţie: Darmstadt, Germania
Vârsta: 38
Date: 161.5cm, 54.0kg
Mesaje: 876
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 45 ori in 26 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Draga Laura,

Nu trebuie sa disperi si este normal sa nu vrei sa te intorci in iadul din care ai plecat! Chiar as putea spune ca la tine nici nu se pune nevoia unei diete foarte restrictive. Sugestia mea ar fi sa-ti deschizi un jurnal, sa ne spui ceva despre tine (de exemplu cum arata ziua ta de lucru, cat poti sa gatesti, ce-ti place sa gatesti si sa mananci, care sunt lucrurile care te tenteaza intr-ale mancarii, ce sport faci, unde mananci, etc). Apoi ar fi frumos sa vedem care e meniul si programul tau zilnic, si de acolo putem porni in cautarea unui stil de viata sanatos si fara restrictii.

Ca o mica sugestie: uita-te intai pe la regimurile de tip South Beach si Montignac, care nu au atat de multe restrictii. Pe de alta parte insa, iti sugerez sa nu iei de buna chestia cu portiile cat de mari le vrei ci sa controlezi un pic si nr. de kcal ingerate. Si bineinteles 30 minute de zumba seara inainte de culcare.

Ce zici, merge? Cu mult drag,
Cristina
__________________
Reteta mea preferata din post: http://concurs.slabute.ro/reteta-pre...CrisetenO.html

Jurnalul meu: E greu sa te opresti din slabit... http://forum.slabute.ro/jurnale-slab...teno-6331.html
CrisetenO, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Moderat activ, este de 1862 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1345 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #19 (permalink)  
Vechi 09 apr 2011, 15:58:41
miaumiau's Avatar
(meniuri, evolutie)
Sunt una dintre slăbuţe!Sunt una dintre slăbuţe!
Merite:
 
Data înregistrării: 20 apr 2010
Locaţie: Bucuresti, Romania
Vârsta: 37
Dieta: hipocalorica teoretic;de bun simt practic
Date: 181cm, 69.5kg
Mesaje: 359
Aprecieri acordate: 150
Am fost apreciat(a) de 342 ori in 201 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Buna slabutelor.
Felicitari pentru subiectul de mare actualitate din pacate.

Laura, nu stiu daca iti dai seama, dar abordarea programului tau de slabit e total gresita.
In primul rand, vad ca ai 17 ani si ai scris in mesaj ca intre 13 si 17 ani ai suferit de anorexie. Eu zic ca e cam repede sa spui ca "ai suferit", cu atat mai mult cu cat mesajul tau tradeaza o gandire patologica conforma cu spectrul tulburarilor de alimentatie.
E foarte bine ca ai mai luat in greutate( sper ca nu mancand dulciuri si alte procarii), dar acum ai dat-o in panta cealalta. Ai luat prea mult( dupa parerea ta), drept urmare te simiti pe muchie de cutit, nu iti suporti corpul pe care il percepi prea "gras". Asa ca ce decizi sa faci? Sa slabesti. Ok pana aici. Problema ca din start pronesti gresit.
Targetul tau e IMC= 16,9. Limita inferioara a normalului e 18,6
SUb IMC de 17,5 se pune diagnosticul de anorexie(printre alte criterii pe care tu le intrunesti).
In al doilea rand, planul de atac prin dieta e gresit. Si daca reusesti sa te tii de o dieta mai mult de 2 zile si reusesti sa slabesti..cand iti vei pierrde iara controlul, iara te vei ingrasa mai mult decat vei dori, iara vei trece pe diete drastice, sport extrem; intri intr-un cerc vicios care iti va distruge organismul. Daca iti vezi viitorul( sper din tot sufletul, pentru ca un mare procent din persoanele care sufera de tulburari de alimentatie gasesc scaparea in automutilare si suicid) atunci tu trebuie sa abordezi un plan sanatos .. termini liceul, vrei un prieten, o familie, scoala, servici.. ce faci daca nu reozlvi problema? Cum vei lega o relatie cu cineva? Cum vei putea sa ai copii si sa ai grija de ei? sau cum vei putea sa faci orice alt lucru ce ti-ai dori in viitor, fara sa te simti restrictionata de mancare si de prorpiul corp.
Ca sa inchei, ca si-asa am scris un roman. Eu iti recomand sa mergi la psihiatru si la psiholog constant, se pot da antidepresive care te vor ajuta sa-ti recapeti tonusul psihic, ca sa ai putere sa te ocupi de cel fizic. Psihologul trebuie sa te ajute sa iti schimbi obiceiurile nefaste, iar un nutritionist iti poate intocmi un plan de alimentatie care sa iti tina greutatea sub control intr-un mod santatos.
NU vreau sa par insensibila, asta este situatia la rece. Daca urmezi aceste sfaturi( cum sunt absolut convinsa ca ti=a fost recomandat de parinti si medici) si daca vrei cu adevarat sa te faci bine, cu multa munca vei reusi. Bolile de alimentatie NU SE VINDECA niciodata.
Am mai citit un jurnal princess95 parca-aceeasi problema-
Crede-ma, anorexia-bulimia nu se vindeca intrand pe forumuri si cautand retete minune de slabit.
Iti doresc tot binele din lume si sper sa poti judeca situatia reala si apoi sa iei orice decizie doresti
miaumiau, pentru a configura şi afişa ticker-ul tău, urmează paşii din noua secţiune tickere.
miaumiau, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Sedentar, este de 1780 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 1263 kcal/zi. Pentru a slăbi 3 kg/lună ar trebui să mănânci aproximativ 1006 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
  #20 (permalink)  
Vechi 09 apr 2011, 21:40:25
amonis's Avatar
(meniuri, evolutie)
Cont restricţionat
Merite:
 
Data înregistrării: 09 apr 2011
Locaţie: Vrancea, Romania
Date: 172cm, 40kg
Mesaje: 1
Aprecieri acordate: 0
Am fost apreciat(a) de 0 ori in 0 mesaje
Implicit Re: De la anorexie la alimentie sanatoasa

Salut!

Articolele tale mi-au atras atentia in mod deosebit. Cautam o reteta de cheesecake si pur intamplator am dat peste "Cum sa ajungi de la anorexie la o alimentatie normala". Ciudat. Asa ca mi-am facut un cont special pentru a raspunde la acest topic.Si nu regret... m-am regasit in tot ce ai scris despre boala asta necrutatoare, cu simptomele si efectele ei, cu obsesiile si depresiile pe care le aduce. Sunt constienta de faptul ca sunt anorexica... daca prietenii si rudele mele nu sunt destul de clare in a-mi aduce la cunostiinta acest fapt, greutatea mea, care continua sa scada, e sigur un puternic semnal de alarma. Nu stiu cum am ajuns aici...nici cand. Nu tin minte ultimul an si jumatate, in care am ajuns, de la o persoana normala, sa fiu o "schiloada". Nici macar nu mai stiu cum a inceput totul... Stiu doar ca acum , la aprox. 1,72 cm inaltime am 40 de kilograme... si asta in zilele bune. Ma aflu intr-un loc al naibii de intunecat si nu stiu cum sa ies din el. Traiesc cu o frica permanenta de a nu ma ingrasa, desi cantitatea de alimente pe care o inger este echivalenta cu a unui copil de 5 ani. Sunt constienta ca trebuie sa fac ceva pentru a ma redresa...si totodata nu sunt. Partea rationala din mine imi spune ca trebuie sa mananc, ca trebuie sa ajung la o greutate care sa-mi permita SA TRAIESC, dar mai exista o parte care ma critica in momentul in care "exagerez" si mananc o lingura de supa in plus.
E prima data cand am avut curajul sa citesc si trairile/parerile altcuiva care trece sau a trecut prin aceleasi incercari ca si mine. Si tin sa te felicit. Te apreciez pentru ca ai curajul sa incerci sa treci peste stilul acesta de viata chinuitor, si mai mult, sa vorbesti deschis despre asta si sa ne dai sfaturi noua, celor care inca ne lutam cu noi insine pentru a invinge boala. Iti multumesc pentru ca mi-ai aratat ca se poate sa ajungi la un echilibru. Asta imi da speranta.
amonis, necesarul caloric zilnic pentru a te menţine la greutatea actuală, la un nivel de activitate fizică Sedentar, este de 1459 kcal/zi. Pentru a slăbi 0.5kg/săptămână, ar trebui să mănânci aproximativ 942 kcal/zi.
NOTĂ: Culorile înseamnă slăbit sănătos, înfometare, pericol pentru viaţă.
[Calculator calorii]
Răspuns cu citat
Răspunde

Informatii despre slabit
alimentatie, anorexie, foame, instinct, pofta de mancare, psihologie, slabit exagerat, slabit extrem


Reguli de postare
BB code este Pornit
emoticoanele sunt Pornit
Codul [IMG] este Pornit
Codul HTML este Oprit
Trackbacks are Oprit
Pingbacks are Oprit
Refbacks are Oprit
Nu poţi deschide subiecte noi
Nu poţi să răspunzi la mesaje
Poţi să publici ataşamente
Nu poţi să-ţi editezi mesajele

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimul mesaj
Ce inseamna anorexie? Slabuta Anorexie 47 03 iun 2012 16:27:24
Informeaza-te!!! Anorexie nervoasa! Slabuta Ghidul slabitului 100% sanatos 10 27 mar 2012 18:08:40
Grupul fetelor care sufera de anorexie Inimioara Anorexie 779 05 mar 2012 14:27:20
Dieta de slabit sanatoasa danielle B Diete 5 21 mar 2011 14:17:36
Informeaza-te!!! Anorexie nervoasa! Slabuta Anorexie 0 15 sep 2009 00:47:26

Mesaje noi in forum de slabit Slabute.ro
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Calculator calorii (clic aici)
Poziţionare:
Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Subiecte noi
Subiecte interesante
Ultimele articole