Eu ma chinui de mult timp sa adopt un stil de viata sanatos...iar anul trecut am gasit un exemplu de dieta, de la o fata care a mers la nutritionist.Imi place deoarece nu sunt multe restrictii, pt k eu sunt si fff pofticioasa si trebuie sa gust din tot ce vad
![worried](http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/17.gif)
. Imi amintesc ca am urmat-o cateva saptamani si m-am simtit bine..usurica..si ma gandeam sa tin cont de ea, sa ma lupt iar cu poftele mele!
![angry](http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/14.gif)
Eu o adaug aici...poate va este de folos!
Dieta are urmatoarele
principii:
-sunt obligatorii 3 mese principale si 2 gustari intermediare
-respectarea cantitatilor alimentare indicate
-nu se mananca intre mese
-consumul de peste de 2 ori pe saptamana
-consumul de maxim 2 galbenusuri (de preferinta fierte tari) pe saptamana
-a nu se ingrosa supele sau ciorbele cu orez, gris, paste fainoase sau cartofi
-se va folosi la gatit numai ulei de floarea soarelui, de masline, porumb sau soya
-nu preparati sosuri cu unt , faina si smantana
-folositi indulcitori gen zaharina, evitati zaharul
-consumul de sare se reduce la 5 gr /zi
-nu consumati alcool
-sunt necesare plimbari in aer liber dupa mesele principale
Alimente permise/zi
-
100 gr carne pasare fara pielita (pui, gaina, curcan), vita (vitel, manzat, vaca), vanat (iepure, caprioara), peste slab (stiuca, salau, stavrid, cod)
-
100 gr branza (de vaci slaba, cas dulce, urda)
-
250 ml lapte dulce 1,8 % grasime, lapte batut, iaurt degresat
-
100 gr paine graham, intermediara, neagra
-
400 gr legume cu 5% glucide: fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, salata verde, ardei, ridichi, vinete, andive, bame, sparanghel, ciuperci, urzici, stevie, loboda, untisor, papadie, rucola
-
100 gr legume cu 10% glucide: ceapa, morcov, telina, radacina patrunjel
-
100 gr legume cu 20% glucide: cantarite fierte-cartofi, fasolle uscata boabe, mazare boabe
sau 100 gr orez, gris, paste fainoase, cantarite fierte
-
300 gr fructe 10% glucide: mere, pere, portocale, mandarine, gutui, capsuni, visine, cirese, fragi, zmeura, afine, coacaza, piersici,
sau 600 gr pepene rosu/galben, sau
500 gr grapefruit
-
10 gr unt
-
20 ml ulei
-
condimente aromate: patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, cimbru, scortisoara, vanilie
-
lichide: apa plata, minerala, ceai verde, medicinal, cafea cu indulcitor, suc de fructe sau legume permise (facute in casa)
Alimente nepermise/zi
-carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata)
-mezeluri grase: salamuri, carnati, costita, kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca, slanina
-peste gras: morun, nisetru, crap mare
-icre
-conserve din carne si peste
-branzeturi fermentate: telemea, cascaval, branza topita, branza de burduf)
-mai mult de 2 galbenusuri si albusurile
-untura, seu, grasime de pasare
-supe si ciorbe grase
-maioneze
-smantana, frisca
-fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale, arahide
-fructe dulci: prune, struguri, pere, banane, curmale, smochine, stafide
-zahar si produse zaharoase
-produse de cofetarie si patiserie
-alcool
un model de repartitie pe mese
mic dejun:
-1 cana ceai cu zaharina si lamaie
-50 gr paine
-15 gr unt
-50 gr branza de vaci
-50 gr legume cu 5% glucide
gustare ora 11:00
25 gr paine
-250 ml lapte
pranz:
-mancare din 100 gr legume cu 10% glucide sau 100 gr orez, gris, paste fainoase, cantarite fierte + 10 ml ulei + verdeata
-100 gr carne rasol sau gratar
-150 gr salata din legume cu 5% glucide + 5 ml ulei + verdeata + suc de lamaie
-100 gr fructe 10% glucide
gustare ora 17:00
compot din 200 gr fructe 10% glucide + indulcitor
cina:
-salata de legume cu 5% glucide (200 gr) + legume cu 10% glucide (50 gr) + 10 ml ulei + verdeata+ suc de lamaie
-50 gr branza de vaci
-25 gr paine
-5 gr unt